Ingatlan értékbecslés tévhitei 3 - Képben vagyok, nézem a hirdetéseket
értékmeghatározás,  Ingatlan vásárlás,  Ingatlanos tudás

Tévhitek az ingatlanpiacon 3 – „Tudok árazni, már nézegetem egy ideje a hirdetéseket”

Olvasási idő: 3 perc

Sok vásárlás előtt álló – nagyon helyesen – felmegy a hirdetési portálokra, és „elkezdi felvenni a fonalat” az aktuális ingatlanpiaci helyzetről. Vagyis inkább az aktuális kínálatról és kínálati árakról. Közben természetesen formálódik az elképzelés a vágyakra, jövőre vonatkozóan… Ahogy bejelölte a követni kívánt ingatlanokat, látja az árváltozásokat vagy éppen a levett hirdetéseket. (Amiket eladásként definiál, pedig a túloldal viselkedését ismerve, ez nem feltétlenül azt jelenti.)

S mindezen hetek, hónapok alatt kialakul az érzése, hogy érzi, érti a piacot, tudja, látja, mi mennyiért megy el, vagy hogyan változtak az árak.

Vajon igaza van, amikor így érez? Jól teszi, hogy immár bízik az ítéletében?

Jelen cikkben a fenti kérdéseket járjuk körbe. Ahogy mindig, most is erősen támaszkodom a saját tapasztalataimra.

(A sorozat megelőző két része is értékes tanulságokat rejt magában, így javaslom azokat is elolvasásra. Témáik: „Tudom mennyit ér az ingatlanom”, illetve „Majd egy pénzes befektető ennyiért is megveszi.”)

A vevők felkészültsége

A megfigyelésem az, hogy sokszor a vevők felkészültebbek az eladóknál. (Tisztelet utóbbiak esetén a kivételnek, aki maga is piackutatást végez és/vagy tájékozódik szakembernél.) A vásárolni kívánok általában hetek, de akár hónapok óta nézegetik a hirdetéseket, esetenként már jópárban kinn is voltak, így nem alaptalan a fenti, a cikk kiindulását adó gondolatuk.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Akkor igazuk van?

Hát, általában a „részben”, a „nem” és a „nagyon nem” között szokott ingadozni a válaszom erre a kérdésre. Hiszen hiába az aktuális kínálat ismerete, ha elmarad az elemzési és összehasonlítási tudás, valamint a szubjektív megítélésének torzító hatásának tudatosítása. Ezek kombinációjáról már nem is beszélve.

Általában van mondjuk jónéhány kritérium, amire egy vevő gondol egyáltalán: amit vagy szeretne leendő ingatlanában, vagy nem. Ezek azok a vizsgált szempontok, ami mentén az ingatlanok értékességét és a kínálati árukat méri, viszonyítja.

Ám a valóságban az általuk vizsgáltakhoz képest sokkal több tulajdonság van hatással az ingatlan árára. Ráadásul nincs ismere arról, hogy milyen mértékben hatnak ezek az ingatlanok árára…

Így belefutottam például egy érdeklődővel egy olyan beszélgetésbe, hogy miért tartjuk ilyen drágán a lakást, hiszen – mint kiderült – egy kisebb, szuterén, jelentősen kintebb lévő lakásnak az ára – nyilván – kedvezőbb volt, mint a mi első emeleti, tágas, erkélyes, világos és biztosan száraz lakásunk.

És tényleg őszintén nem látta az árazás különbségének objektív mivoltát, mert ő csak a lakás és a ház állapotát, hangulatát és a busz megállóhelyétől mért távolságot figyelte. Számos hasonló értetlenséggel, valamint eladó oldali válasz sértődéssel találkoztam a munkám során. Ez utóbbi jelenségről is szól egy korábbi cikkem, az „Ingatlanértékbecslés magabiztosan 2 – Amikor számonkéri a vevő az áradat”, így erről itt bővebben nem írok.

Amikor két ingatlan közül „kell” választani

Természetes a döntéshozatali folyamatban, hogy eljön az a fázis, amikor két ingatlan közül „kell” választani. Akaratlanul is fellép egy ár-érték összehasonlítás a két ingatlan között. Bevallom neked, én ebben a helyzetben is készítenék egy független és – amennyire lehet – objektív elemzést és értékmeghatározást külön-külön a két ingatlanra. Abból látnám tisztán, hogy az általam kalkulált piaci árhoz képest hol van a kínálati ár, illetve az elemzésből egy objektív képet kapnék mindkét ingatlan értékességére és értékére vonatkozóan.

Így a két kirajzolt képpel magam előtt vennék hozzá még két aspektust a döntéshozatali folyamatban: a mi életünket milyen lenne ott, mennyire felel meg nekünk, valamint az eladó mennyire motivált az eladásban, várhatóan milyen mértékű alkura hajlandó.

Objektív és részletes elemzés, mérlegelt és megalapozott árazás

A fenti írás alapján nem hiszem, hogy megleplek a javaslatommal: az alapvetően érzésből vezérelt esetleges elemzést és árazást cseréld le egy tudatos módszerre. Akkora nyugalmat, biztonságérzetet és magabiztosságot ad nekem ez a tudás akár a saját ingatlanos ügyeimben!

Mivel szeretném ezt az életérzést neked is elérhetővé tenni, létrehoztam a Magabiztos ingatlanár meghatározás – Nyugalom és megalapozott érv az ártárgyaláshoz kurzust, melyben átadom neked a lakóingatlanok ármeghatározásához szükséges tudásomat és tapasztalatomat.

Kérdd és töltsd le a kurzus ingyenes tartalmát, mely bepillantást ad a kurzus egészébe. Az ebook lépéseit követve akár ma elkezdheted a számolásodat, hogy élvezhesd a megalapozott, tudatos folyamat eredményének érzelmi és anyagi hasznait.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük