5 fő ingatlan árazási szempont, amit ingatlan értékbecslésnél figyelembe veszünk
értékmeghatározás,  Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  Ingatlanos tudás

5 fő ingatlan árazási szempont

Olvasási idő: 3 perc

Biztos felmerült már benned a kérdés, hogy miket érdemes (kell?) figyelembe venni egy ingatlan beárazásánál, hogy eljuss a fair piaci értékig. Jelen cikkben azokat az 5 fő vizsgálati szempontokat vesszük át, amit minden ingatlannál – legyen bármilyen méretű, állapotú, funkciójú – megnézünk, mert erősen befolyásolja az ingatlan árát.

(Ha érdekelnek az ingatlan értékbecslés módszerei, akkor javaslom egy korábbi cikkemet elolvasásra, melyben a 3 fő eljárási módot mutatom be neked.)

1. Szobaszám (és méret)

Ezzel a vizsgálati szemponttal szerintem nem leplek meg, hiszen sokaknak ez az egyik fő szempont az ingatlan keresésénél és kiválasztásánál, sőt sokszor az indukálja a változtatást, hogy a meglévő ingatlan túl nagy, vagy túl kicsi.

Ha visszaemlékszel beszélgetéseidre olyanokkal, akik ingatlan vásárlásban gondolkodtam vagy már benne voltak a folyamatban, általában arról beszéltek, hogy hány szobásat keresnek, és nem azt mondták, hogy hány m2-eset. Ha rákérdezel, hogy mekkora lakást, házat szeretne, általában úgy válaszol, hogy hány szobásat. Ezért erősebb vizsgálati szempont a szobaszám a konkrét méretnél.

Ennek megfelelően egy piaci összehasonlításon alapuló elemzésnél elsősorban a szobaszám alapján szabad hasonló ingatlanokat keresni, és csak azt követően hasonló méretűt. Bár érdemes kitekinteni, hogy azonos szobaszámú, de más méretű ingatlanoknak mennyi az ára, mert a vevőjelöltek biztosan meg fogják nézni azokat is.

Érdemes tudni, hogy minél nagyobb egy ingatlan alapterülete, általában annál alacsonyabb az 1 m2-re visszavetített ára. (Nyilván a saját kategóriájában való összehasonlításkor igaz ez a mondás.)

2. Állapot kinn és benn

Az ingatlan állapota is egy jelentős árbefolyásoló tényező. És nem csak a beltéri rész állapota, minősége számít, hanem bizony az egész ház állapota is árbefolyásoló. Tehát hiába van egy éppen felújított, gyönyörű lakásunk, nem fog esetleg annyit érni, mint a szomszéd házban lévő jó állapotú, ha a mi társasházunk felújítandó állapotú, míg a másiké már most szép. (Ez sokszor fájni szokott a tulajdonosoknak…)

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

3. Rezsi mértéke

Ha nem is környezetvédelmi, hanem pénztárca tudatossági megfontolások is vezérlik az embereket, számomra öröm látni, hogy az energiafogyasztás mennyisége előtérbe került 2022-ben a rezsicsökkentés csökkentésének hatására. Ennek megfelelően mára a rezsikérdés a mellékesen megkérdezett kérdések listájáról előre került a sorban: nincs olyan vevő, aki ne kérdezne rá a konkrét fogyasztásra. Az sem ritka, hogy számlát kérnek.

Ennek megfelelően egy energiahatékony lakásnak, háznak az értékessége megnőtt a vevők szemében, míg az elavult fűtésű, régi ablakú, hőszigeteletlen házaké csökkent. Természetesen az árakban látszódik a változás.

4. Szomszédság

Bizony, az ingatlanon kívüli tényezők is meghatározzák az ingatlan értékét. Az egyik ilyen a közvetlen környezete. Árbefolyásoló, hogy a szomszédok rendezettek-e, az utca biztonságosnak mondható-e, milyen minőségű épületek vannak a közelben vagy milyen funkciók is vannak látótávon belül. (Tapasztalatom szerint kocsma és éjjel-nappali bolt mellett például kevesebben szeretnének lakni.)

Igen, itt is hiába van egy gyönyörű házunk egy kétes környéken, egyszerűen nem fog annyit érni mint a másik szép (és hasonló méretű, minőségű) ház egy jobbnak tartott városrészben.

5. Közlekedési kapcsolatok

Egy ingatlan kiválasztásánál bizony nagyon fontosak azok a szempontok is, hogy miként érhető el onnan a munkahely, az iskola vagy éppen a kedvenc, hetente látogatott kirándulóhely (többek között). Természetesen már célcsoport függő tényező, hogy az autós vagy a tömegközlekedési lehetőségeket, kapcsolatokat vizsgáljuk. Továbbá az is a leendő vevőktől függő szempont, hogy a gyors elérhetőséget preferálják, azt részesítik előnyben, és azért hajlandók többet fizetni, vagy épp ellenkezőleg, csendet, nyugalmat kívánnak, és a minél távolabbi lét a preferált a részükről.

További értékbefolyásoló tényezők

Igen, jól gondolod, számos más dolog is kihat az ingatlan árára. Talán eszedbe is jutott néhány olvasás közben. Sőt a fentieket is tovább lehetne részletezni…

Az érkező Magabiztos ingatlanár meghatározás kurzus egyik fontos eleme a részletes ingatlan elemzés, hogy teljes, realitást leginkább megközelítő képet láthassunk. Hiszen az érzelmeink, eddigi tapasztalataink alapján nézve egy ingatlant, csak részigazságokat látunk. S tapasztalatom szerint számos, addig fel nem merült témakör kimarad a vizsgálat és a döntéshozatal során. A fantáziádra bízom, hogy ennek milyen követkeményei lehetnek…

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a mélyebb ismeretek iránt, akkor azt javaslom, hogy kérdd és töltsd le a kurzusba betekintést adó ingyenes tartalmat, melyet olvasva és az értékmeghatározást elkezdve tudni fogod, hogy szeretnél-e elmélyülni a témában.

Amennyiben a válaszod igen, akkor szeretettel várlak a kurzuson!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük