Ingatlan eladásnál könnyen belecsúszunk az önámításba.
értékmeghatározás,  Ingatlan eladás,  Ingatlanos tudás

Tévhitek az ingatlanpiacon 2 – „Majd egy pénzes befektető ennyiért is megveszi.”

Olvasási idő: 3 perc

Nem számoltam, hogy hányszor hallottam a fenti érvet, amikor jeleztem, hogy az elképzelt eladási ár jelentősen a piaci ár felett van. Gyakorisága miatt érdemes szánni néhány percet erre az elképzelésre, hiszen jelentős hatással van az életünkre.

Milyen hatással? A sorrendben általában az alábbiakkal: reménykedéssel, hitetlenkedéssel, csalódással és megalkuvással. Nem beszélve a több hétről vagy hónapról, amikor nem tudnak továbblépni, nem tudják elkezdeni a vágyott jövőbeni életüket. Arról nem is beszélve, hogy egy csökkenő piacon esetleg az ingatlan korábbi piaci ára már nem is elérhető…

(A sorozat megelőző részében a következő eladásgátló csapdát tettem nagyító alá, miszerint „pontosan tudom, hogy mennyit ér az ingatlanom”. Ezt is érdemes elolvasnod.)

Attól, hogy van pénze, nem költi felelőtlenül

Érdemes egy eladási projektnél szemügyre venni a leendő vevőt. Ugye a fenti mondat alapján a „pénzes befektetőt”. Kezdjük ott, hogy mit tudhatunk már biztosan egy befektetőről, azon kívül, hogy van pénze?

Általában nem a véletlen műve szokott lenni, hogy van valakinek pár tízmillió forintja. (Most vegyük ki a lottónyerteseket és az óriási vagyont öröklőket, mert elhanyagolható számúan vannak.) Ez a tény azt sejteti, hogy nem költekezik felelőtlenül, hiszen akkor nem gyűlt volna ennyi össze. Vagyis alaposan körbejárja és megfontolja, hogy mire mennyit ad ki, minek mekkora az értéke a szemében. Vagy még inkább a piac szemében, hiszen utána ő azt hasznosítani szeretné (például bérbeadással).

Ez alapján sokszor racionális alapokon, a számok alapján hozza meg a döntését, hogy mennyit hajlandó adni érte. És nem többet.

„Akkor majd egy külföldi befektető veszi meg ennyiért.”

A fentiek alapján esetenként módosul a kiindulási mondat: majd egy felkészületlen külföldi megveszi.

Ha egészen őszinte lehetek hozzád, nem találkoztam olyan külföldi vevőjelölttel, aki ne ismerte volna meg a magyar piacot, aki nem nézett volna meg több ingatlant, és nem került volna képbe a magyar vásárlókhoz hasonlóan az árakat illetően. De az a verzió is sokszor megvalósul, hogy helyi szakembert kérnek fel, hogy segítse a keresési és vásárlási folyamatukat, aki nyilván szintén tisztában van az aktuális piaccal. (Nekem is volt már több külföldi vásárlóm, akit segítettem a teljes folyamatban.)

Másik nagyon fontos tudnivaló: attól, hogy egy másik országban magasabbak az árak, és a külföldi elsőre megörül, hogy itt, Magyarországon az ő országához képest milyen olcsón lehet vásárolni, egyáltalán nem változtat a tényen, hogy attól még ő sem szeretne drágán vásárolni.

Valamint itt is felhozhatnám az előző rész érvét: ha egy ingatlan megvásárlásához elegendő pénz összegyűlt, akkor majdnem biztos, hogy nem költi felelőtlenül, vagyis tájékozódik.

Kivételt egyedül a prémium szegmensben hallottam, ahol nyilvánosan nem is hirdetett ingatlanok cserélnek gazdát.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Otthont kereső vs. Befektető

Ingatlanközvetítők között közismert tény, hogy az otthont keresők hajlandóak magasabb árat is adni ugyanazért az ingatlanért, mint a befektetők. Náluk nagyobb valószínűsége van annak, hogy beleszeretnek az ingatlanba, vagyis az érzelmek felülírják a racionális döntéshozást. Nyilván korlátok között, hiszen sokszor a megadott pénzügyi keret egy objektív határt jelent az álmodozásban.

Valós piaci ár -> megvalósuló jövő

Kérlek, ne téveszd meg magad a fenti, kiindulást jelentő mondattal. Rengeteg csalódástól és időpocsékolástól megkíméled magad, ha így teszel. Meglátásom szerint jobban jártok a jövőtervezésetek és annak megvalósítása szempontjából, ha egy valódi piaci árból indultok ki. Sokkal stabilabb és több sikerélményt hozó lesz így a megvalósítható s megvalósuló folyamatotok.

Ebben szeretnélek támogatni érkező a Magabiztos ingatlanár meghatározás – Nyugalom és megalapozott érv az ártárgyaláshoz kurzusommal, illetve annak ingyenes tartalmával, az Útmutatóval. Ezen ebook segítségével lépésről lépésre meg tudod magad is határozni az ingatlan értékét. A kurzusban ezen lépéseket vesszük sokkal részletesebben.

Kérd az Útmutatót, ha még nem tetted meg, és választ az objektív alapokon álló ármeghatározási módszert a nyugalmadért és a hosszú távon jó döntésekért.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük