Ingatlan értékelő kalkulátor
értékmeghatározás,  Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  Ingatlanos tudás

Ingyenes ingatlan értékbecslő kalkulátor. Most akkor használd vagy ne használd?

Olvasási idő: 3,5 perc

„Mennyit ér az ingatlan(om)?” Hangzik általában a jogos és fontos, jövőt meghatározó kérdés. Keresve a választ feltűnnek a gyors és ingyenes válaszadók: az online ingatlan értékbecslő kalkulátorok. „Wow, ez szuper!” – gondolod magadban. Beírod az adatokat, és gyakorlatilag egy percen belül megvan A válasz. „Csodás.” terül szét arcodon az öröm. Vagy épp másik hangsúllyal, ha csalódást okoz az eredmény.

Utána viszont megszólal a kis hang benned: „De vajon ez mennyire helyes eredmény? Megbízható egy kalkulátor? Építhetsz rá?” És úgy érzed magad, hogy csak kicsivel vagy előrébb. Maximum.

Az alábbi cikkben körbejárjuk együtt a kérdést: megnézzük, milyen helyzetkben segít egy kalkulátor, és mit a korlátai.

Kalkulátorok születése

Mondanom sem kell, hogy mindenki, szakmabeliek és nem szakmabeliek egyaránt, vágy(ná)nak egy forrásra, ahonnan pontos választ kaphatnak gyorsan a kérdésre, hogy mennyit is ér a vizsgált ingatlan.

Ingatlan irodák és hirdetési portálok felvállalták e kihívást, és adatbázisukra építve szoftveresen megpróbálják megválaszolni e kérdést. Jól gondolod: minél nagyobb a rendelkezésre álló adatok mennyisége és helyessége, annál nagyobb a pontosság valószínűsége.

(Őszinte elismerésem a háttérben dolgozó ingatlanos, értékbecslő és IT- szakembereknek, akik a kalkulátorokat elkészítették, és folyamatosan fejlesztik. Tekintettel a változatos ingatlan állományunkra, nem egyszerű a feladatuk.)

Kalkulátorok előnye

Vitathatatlan előnye a kalkulátoroknak, hogy online, azonnal elérhetőek, általában ingyenesek, és az adatok megadását követő másodpercben már mondanak is egy árbecslést.

Gyorsaságban egyszerűen verhetetlenek.

Ha teljesen átlagos ingatlanod van – tipikusan ilyenek a panellakások, amikből sok hasonló található meg ugyanazon piacon –, akkor valószínűleg elég helyes végeredményt fogsz kapni. Nagyságrendileg szinte biztos.

Néhány a piacon lévő kalkulátorok közül: DH Saccoló, Ingatlannet kalkulátora, OTP Ingatlan Pont online értékbecslő kalkulátora, Lakáscentrum Ingatlan Értékbecslő Kalkuátora.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Ingatlan kalkulátorok korlátja

Ha megnéztél már egy kalkulátort, akkor látod, hogy csak bizonyos mennyiségű adatot kérnek be tőled. Ez azt mutatja, hogy csak ezen keretek között vizsgál, vagyis a finomságok nem kerültek be. Mire gondolok? Például: zajszint, penész, rumlis szomszéd vagy sertésszag az utca túloldalán lévő telepről. Szerintem te is érzed, hogy ezek bizony kihatnak az árra. (És még hány másik van, amit nem soroltam fel…)

Nagyon korrekten például a DH Saccolója mellett az alábbi szöveg felvállalja a kalkulátor korlátjait:

Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a rendszer a lehető legpontosabb adattal szolgáljon ügyfeleink számára. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az ingatlanok árát nagyon sok tényező befolyásolja, így a mutatott és valós érték között akár jelentős különbségek is lehetnek. A szolgáltatás nem tudja figyelembe venni az ingatlan bizonyos paramétereit, (…). Ezek összessége végeredményében jelentősen befolyásolhatja a lakás értékét.

Mikor használd mégis a kalkulátorokat?

A fenti pontatlanságok ellenére, vannak esetek, amikor javaslom a kalkulátorok használatát – nyilván tudva és szem előtt tartva, hogy akár lényeges eltérés is lehet a kapott eredmény és a valóság között.

Ha még csak gondolkodási fázisban vagytok, és nagyságrendileg szeretnétek látni, hogy mivel számolhattok, akkor szerintem használjatok legalább 2-3 kalkulátort, és azok eredményeinek átlagát vegyétek. Ám ahogy haladtok előre a folyamatban úgy szükségetek lesz ennél megbízhatóbb válaszra az ingatlan árával kapcsolatban.

Egy eladási vagy vásárlási döntést ne a kalkulátorokra alapozva hozzatok meg!

Miként tudhatod meg, hogy mennyit ér valóban az ingatlan?

Ha egészen őszinte lehetek hozzád, akkor én két utat látok e kérdés megválaszolására:

1. Magatok megbecsülitek

A többség ezt az utat választja. Ideális esetben körbenéznek a piacon, elemzik a lehetőségeket és azok tulajdonságait, majd arányosítják egymáshoz ezeket, és ebből kijön egy érték. Minél inkább eltérés van az ideálishoz képest, annál nagyobb a tévedés, félrecsúszás és sikertelenség. Akár eladói, akár vevői oldalról beszélünk. Alul- és túlárazások, bizonytalanságok, csalódások, időveszteségek szegélyezik sokszor ezt az utat.

A magabiztos ingatlan árazásáról készítek egy kurzust, mely lehetővé teszi számodra, hogy megtanulva az értékbecslés alapjait egy megalapozott véleményed legyen a saját vagy a kiszemelt ingatlan piaci áráról, melyet akár meg is tudsz védeni egy tárgyalási folyamatban. Így a nyugalmat és magabiztosságot választod a kétségek és bizonytalanságokat helyett, ráadásul az idődet sem pazarolod el. Ha érdekesnek találod a kurzust, kérlek, iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsők között értesülj az indulásról! Légy az elsők között, akik részt vesznek ebben a Magyarországon egyedülálló képzésben!

2. Felkérsz egy szakembert

A másik út, amit választani tudsz, hogy felkérsz egy szakembert, aki piaci ismeretét, tudását és tapasztalatát felhasználva segít neked beárazni az ingatlanodat. Ez kiváló megoldás, ha nincs időd, kedved, energiád megtanulni az árazást, nem akarsz piacot nézegetni, és hamar kell neked egy szám.

Szívesen állok én is rendelkezésedre, ha döntésmegalapozó értékvéleményre van szükséged – legyen szó akár az ingatlanod eladásáról, ingatlan vásárlásról, vagy ha csak szeretnéd tudni, mennyit is a mai piacon az ingatlanod. Keress meg, és élvezd a szakember adta nyugalmat – nem csak az ingatlan értéke terén, hanem egyéb kérdéseidben is, hiszen 1 órás konzultációt is tartalmaz a csomag.

Összegzés

Az ingatlan értékelő kalkulátorok használatát alapvetően javaslom, ha nagyságrendi értékre van szükséged az adott gondolkodási fázisban. Ám fontos döntést ne arra alapozva hozd meg, olyankor mindig részletekbe menően szükséges belemenni mind a vizsgált ingatlan és környezetének tulajdonságaiba, mind az aktuális piaci helyzetbe.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük