Hogyan csináljunk pénzt ingatlanból könyv egy ingatlancoach szemszögéből
Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  Ingatlanos tudás,  ingatlanpiac

„Hogyan csináljunk pénzt az ingatlanból” könyv egy ingatlancoach szemszögéből

Olvasási idő: 4 perc

Bár a könyv elsősorban befektetőknek szól, én bátran ajánlom ingatlan eladás, de még inkább vásárlás előtt állóknak. A szerző, Nemes Roland célja, miszerint gondolkodásra késztesse olvasóját, és a maga analitikus módján támogassa ebben, magas szinten teljesül. Mérnökként számomra nagyon otthonos volt a fegyelmezett és rendszerbe foglalt információ átadás.

Ám előre jelzem neked, hogy ez nem csak egy „olvasókönyv”, a benne foglalt, igen részletes listák, leginkább terepen nyerik el valódi értéküket a szemedben. Segítségükkel még azt sem felejted el, ami nélkülük sohasem jutott volna eszedbe.

Lássuk, hogy a szememben milyen pozitívumai voltak, illetve milyen hiányérzetek maradtak bennem az olvasás végeztével:

Pozitívumok

  1. Nagy képtől közelíti a fókuszt a végső célra

A szerző rajtam is túltéve nem a környéknél, hanem magánál a világgazdaságnál kezdi az elemzést, és onnan jutunk el lépésről lépésre a pénzpiacokon a helyi trendeken át a környékig, hogy utána folytassuk elemzési utunkat az utcán és a konkrét szomszédon keresztül a vizsgálatunk tárgyát jelentő házig és lakásig. 

Őszinte örömmel töltött el, hogy más szakember is a nagy képtől indult, és együtt képviseljük ezt a szemléletmódot. Egy ingatlant szakmai véleményem szerint nem lehet a környezetétől függetlenül vizsgálni, ha nem szeretnénk tévútra kerülni.

 2. Strukturált, építkező szerkezet

Mielőtt megijednél, hogy milyen káosz lehet ez a könyv, ha ilyen összetett, szeretnélek megnyugtatni. A könyv nagyon logikusan, lépésről lépésre van felépítve, ahogy a téglákat is egymásra építjük a házban. Összességében jól követhető a gondolatvezetés, bár a listák és diagramok kicsit döcögössé tehetik az olvasást. (Tipp: először olvasd végig a szöveget a listák nélkül, akkor a kevesebb részletnek köszönhetően könnyebben összeáll a fő mondanivaló váza a fejedben.)

 3. Összefüggések mutatása

Nagyon tetszett a könyvben, hogy rengeteg összefüggést tárt fel mind a nagyléptékű kérdésekben (miként hat például a hitelezés aktivitás, a kamatok szintje az ingatlanpiac egészére), de a saját bőrünkön tapasztalhatókban is (például lakásunk minősége és a várható bérleti idők hossza közötti kapcsolat). Ezt mind szövegesen, mind függvényekben elénk tárja a szerző. Számomra alapvetően kevés újdonságot hozott, ugyanakkor sokat hozzátett tudásom rendszerezéséhez a strukturált, következetes megmutatása ezen összefüggéseknek.

 4. Analitikus gondolkodásmód tanítása

Mérnökként ez a fajta rendszerező, elemző gondolkodásmód már a sajátom (hála az egyetemnek), de ez az, amit nagyon sokszor hiányolok bizony még a befektetni vágyók körében is. Abszolút erényének tartom a könyvnek ezt. A rengeteg, igen részletes vizsgálati szempontot és azok értékelését, sőt súlyozását is tartalmazó lista tanítja a használóját elemezni, mérlegelni és döntést hozni.

 5. Kockázat kezelési stratégiák

Én is pontosan ezt szoktam mondani: a kockázatot kezelni kell, nem elkerülni. Nyilván ez a rész csak a befektetőknek érdekes, ám nekik fontos elolvasni, mert több stratégiát is felvázol a befektetési cél, a kockázatvállalási hajlandóságunk és az aktuális gazdasági-piaci környezet függvényében.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Hiányérzeteim

Lentebb olvashatod, hogy milyen hiányérzetek merültek fel bennem. A teljesség kedvéért itt szeretném leszögezni, hogy Roland további könyveit még nem olvastam, így előfordulhat, hogy azokban a művekben megválaszolja ezeket a nyitott kérdéseket.

  1. Megfogalmazások sokszor túl általánosak

Bevallom a könyv olvasása közben többször is túl általánosnak találtam a leírásokat, melynek köszönhetően a végére egy impresszionista kép állt össze: látom mi van rajta, de a részletek elvesznek. Meglátásom szerint konkrét példákon keresztüli bemutatás tudta volna ezt a hiányérzetet csökkenteni.

 2. Csak fontos vizsgálati szempontok

Számomra összezavaró volt, hogy csupa „fontos”, „nagyon fontos” és „legfontosabbak közül való” vizsgálati szempontok voltak, és a könyv nem ad objektív támpontot ezek priorizálására. Bár visszagondolva lehet, hogy egy táblázat lett volna a segítségemre, ahol be vannak sorolva az egyes vizsgálati szempontok fontosság szerint. Mindenesetre e kérdésben zavar maradt bennem hátra.

 3. Emberi tényezők

Még befektetők körében is azt látom, hogy az emberi, érzelmi tényezők kiemelten fontos szerepet kapnak. Mire gondolok? Például sokszor hallottam, hogy büszkék szeretnének lenni az ingatlanra, olyant gondoltak maguknak, amibe ők is szívesen beköltöznének. Arról nem is beszélve, hogy általában össze kell hangolni az elképzeléseket a házastárssal vagy az üzlettárssal, vagy kimondatlanul meg akarnak felelni valamelyik rokonnak, szomszédnak, kollégának, …

A könyv minimálisan érinti a témát, szerintem a jelentőségéhez képest méltatlanul és a befektetés sikerességére nézve veszélyesen kevéssé.

 4. Értékbecslésről, üzleti modell építésről szó sem esett

A kiváló elemzést számomra egy értékbecslés, de még inkább egy üzleti modell építésének kellett volna követnie. Hiszen, ha megtalálom a kiváló ingatlant, akkor indul be igazán a számolás: mennyiért tudom kiadni, mennyibe kerülnek az esetleges felújítási/szépítési munkálatok, mennyiért éri meg maximum megvenni. Említés szinten sem kerültek be ezek a témák.

 5. Nem jelent meg a bérlő kiválasztása és a hatékony üzemeltetés

Bevallom meglepett, hogy a bérlő kiválasztásáról és a hatékony üzemeltetésről nem esett szó. Számomra a cím alapján bizony ezeknek is be kellett volna kerülnie, mert az üzemeltetés alatti költségeken nagyon sok múlik, hogy mennyire is lesz sikeres a befektetés.

Összefoglaló

Meglátásom szerint hiánypótló Nemes Roland Hogyan csináljunk pénzt az ingatlanból? könyve mind témáját, mind gondolkodásmódját tekintve. Nagyon sok segítséget ad nekünk a gazdasági, piaci és a fizikai környezet elemzéséhez, nem is beszélve a konkrét ingatlanról, mely vizsgálatunk tárgya. A részletes listák kiváló vezetőt adnak ahhoz, hogy fókuszáltak tudjunk maradni a folyamatban, illetve mindenre gondoljunk adatgyűjtésünknél.

A könyv tartalmát mindenképp használni fogom az ingatlanárazásról készülő kurzusomban, mivel számos, értékes gondolatot találtam benne. Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsők között értesülj a kurzus indulásáról.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük