hány ingatlan közvetítővel szerződj
Ingatlan eladás

Hány ingatlan közvetítővel szerződj?

Olvasási idő: 3 perc

Ha ingatlan eladásban gondolkodsz, akkor biztosan átfutott már – vagy fog – a kérdés az agyadon, hogy csináld egyedül vagy kérj fel egy ingatlan közvetítőt. Ez egy nagyon fontos stratégiai döntés, melyet  mindenképp érdemes végig gondolni.

A hozzám fordulóknak két utat szoktam javasolni, ezeket mutatom be ebben a cikkben.

Ha ingatlan eladás menete érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe a témában írt korábbi blogbejegyzésemet.

1. Csináld magad

Én hiszek benne, hogy a magánszemélyek maguk is tudják értékesíteni az ingatlanukat. DE (és nagyon hangsúlyos ez a DE) csak akkor javaslom nekik, ha hajlandók a felkészülésbe, tanulásba időt, energiát szánni. Nem holmi pár ezer forintos dolgot készülnek eladni, hanem egy nagyon jelentős vagyontárgyukat..

És nagyon nem elég akarni, hogy magas áron és vállalható időn belül elkeljen az ingatlan. Ezért nagyon sokat tenni kell előtte. Bőven nem elég kép nélkül, 2 mondattal meghirdetni a legnépszerűbb hirdetési portálon. Ettől nem fognak jönni az érdeklődők, és pláne nem érkezik meg a remélt közel irányáras ajánlat

Kérlek, legalább ne kövesd el a 7 leggyakoribb hirdetési hibát, sőt ismerkedj meg a jó ingatlanhirdetés 5 ismérvével.

Ha az futott át rajtad, hogy kizárt, hogy ennyi energiát és időt beleraknál ebbe az egészbe, akkor kérlek, tiszteld meg magad, a vagyonodat és az azért tett akár saját, akár családi erőfeszítést azzal, hogy a másik utat választod.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

2. Ingatlanos felkérése

Ha őszinte lehetek hozzád, akkor én azt javaslom, hogy EGY közvetítőt bízz meg. Egy olyat, aki mind szakmailag felkészült, mind emberileg kiérdemelte a bizalmadat. És ne az ismerőst, a fiad barátját, a lépcsőházi szomszédot, és végképp nem a telefonban levakarhatatlanul nyomulóst.

Kérlek, ne a kérd %-ok alapján válassz. Végképp ne a legolcsóbbat… Valahol 3-4% között van a reális díj, amit egy magára valamit is adó, igényes közvetítő általában elkér.

Biztos vagyok benne, hogy érdekelnek az eladáshoz kapcsolódó költségek, így ajánlom figyelmedbe az erről szóló korábbi blogcikkemet.

Egy jó közvetítő a teljes értékesítési folyamatot leveszi a válladról, sőt támogat téged (vagy még inkább maga csinálja meg) az ingatlan felkészítését, képbe hoz a piaccal kapcsolatban, legkésőbb havonta riportál. Összefoglalóan: biztonságérzetet, nyugalmat ad, időt hagy neked az életedre, igényed szerint tudást és tájékoztatást nyújt, valamint szakértelme révén gyorsabban, magasabb áron adja el az ingatlanodat nálad.

Hogyan találd meg Az ingatlanosodat?

  1. Kérdezd meg a környezetedben lévőket, hogy tudnak-e ajánlani valakit, és miért őt ajánlják, milyen tapasztalatuk van. Releváns az az élmény, amikor munka közben látták, megélték, hogy a közvetítő miként dolgozik.
  2. Nézz körül az Etikus ingatlanosok között, akik komolyan és magas szinten, magukat folyamatosan tovább képezve végzik munkájukat. Tudom, mert én is közéjük tartozom. 🙂
  3. Ha magánszemélyként feladsz egy hirdetést (akármilyen minőségben), akkor is legalább 30-40 ingatlanos jó eséllyel már az első héten hívni fog. Bátran beszélgess velük, kérdezd ki őket a piaci helyzetről. És ha szimpatikusnak találod, jó érzést kelt benned a beszélgetés, akkor találkozz csak vele.

Nagyon fontos tipp: mindig olvasd végig a szerződést, és soha ne hagyd magad siettetni. Ha valaki így tesz, akkor engedd el, ő nem az embered. Ahogy akkor sem, ha feleslegesnek titulálja a szerződés elolvasását, mert „ő mindent elmondott”. (Általában a számodra kellemetlen következményekkel járó részek maradnak ki.)

Összefoglalásként

Mindenképp tudatosságot és felkészültséget javaslok neked az ingatlanod eladásakor. Amit vagy te adsz meg magadnak azzal, hogy

  1. Szeretettel ajánlom figyelmedbe őszi online képzéseimet, melyek igen hasznosak lesznek számodra. Kérlek, iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le róla. Vagy ha sürgősebben kell neked a válasz, akkor kérlek, egyéni coachingon beszéljük át a folyamatot, teendőket, …
  2. felkérsz egy profit. Amennyiben Budapest belső kerületeiben van az ingatlanod, úgy én is állok rendelkezésedre.

Nagyon sok sikert kívánok neked az ingatlan eladásához!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük