Tévhitek az ingatlanpiacon 5 - Szanálok majd eladás után
Ingatlan eladás

Tévhitek az ingatlanpiacon 5 – „Majd szanálok és elpakolok, ha eladtam az ingatlant”

Olvasási idő: 4 perc

A fenti mondat igen logikusnak tűnik: amikor már ott van a határidő inspiráló erőként, majd akkor szanálod és elpakolod a dolgaidat. Ráadásul egy lépésben a költözéssel.

Bár ez a gondolkodás valóban logikus, más szemszögből nézve viszont nagyon nem. Nézzük meg, hogy más célodban, mint a lehető legmagasabb áron való, gyors értékesítés, miként akadályoz a fenti mondat.

A tévhitek az ingatlanpiacon sorozat előző részét is szívből ajánlom elolvasásra: „Én egy fillért sem költök már az ingatlanra”.

Ingatlanod a szanálás és elpakolás előtt

Nagyon sok esetben azért van a költözési vágy, mert egyszerűen kicsi már a lakás, ház. Ezek a leginkább érintett ingatlanok cikkünk témája terén, hiszen nem véletlenül kicsi: nem férnek már el a tárgyak úgy, hogy élhető terek maradjanak. Viszont mindenre szükség van…

Lefordítva zsúfoltság van, sok esetben rendetlenség (mert már egyszerűen nem lehet rendet tartani) és valahogy az egész lakás olyan nyomasztó a sok tárgytól. Sok esetben a terek nem is bejárhatók, mert mindenhol van valami, számomra legrosszabb esetben az ajtók sem nyithatók teljesen, mert az ajtó mögé is pakolva lett…

Egy szanálás és elpakolás előtti lakás hirdetése

Bizony nem egyszerű feladat, hiszen erősen kihívást jelentő vevővonzó képeket készíteni róla. Ráadásul például, amikor 2 szobás lakásban már négyen laknak, akkor nem is a célpiacnak megfeleően van berendezve. Hiszen egy ekkora lakást nem is egy családnak, hanem inkább egy párnak találták ki.

Vagyis a célközönséged nem fogja meglátni a saját leendő otthonát a lakásodban, mert az nem úgy van berendezve, nem az ő életstílusához, aktuális élethelyzetéhez igazodik. Igen, lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de legtöbb esetben például egy szingli, aki még távol érzi magától a gyerekvállalást nem lát fantáziát a lakásodban, amiben gyerekágyak és falmatricák vannak…

Sikeres eladás (egyik) kulcsösszetevője: készítsd fel az ingatlanodat az értékesítésre

Biztos vagyok benne, hogy nektek is számít, hogy mennyiért tudjátok eladni az ingatlant. Ha minél magasabb áron szeretnéd, akkor bizony még az egész folyamat elején, egész konkrétan a meghirdetés előtt nagyon sok energiát kell beletennetek. De hidd el nekem, az egyik legjobb befektetésetek ez lesz!

Megerősítésként ajánlom figyelmedbe az interjúmat, amit egy professzionális ingatlanfelkészítővel, Fejes Melindával készítettem. A tapasztalatai megerősítik az általam is mondottakat (és általam is tapasztaltakat), hogy bizony nagyon megéri szanálni és elpakolni még az értékesítési folyamat elején.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Miért fontos ez, mit akar a vevő egyáltalán?

Amikor eladni szeretnél, akkor bizony a legfontosabb szereplő nem te vagy a te kényelmed, hanem a vevőd. Aki meglátja a potenciális otthonát a tiédben, aki kiválasztja a lakásodat, házadat, aki pénzt ad érte.

De mit is keres ő, mi váltja ki belőle a fent leírt folyamatot, melynek végén ő az ingatlan boldog új tulajdonosa? Te meg persze az ellenérték nem kevésbé boldog tulajdonosa leszel.

A vevők többsége egy világos, átlátható otthont keres, amiben kellően kevés tárgy van ahhoz, hogy a saját dolgait oda tudja képzelni. Meg úgy általában az egész életstílusát. Ahogy az egyik tanárom mondta, hogy nem azt adjuk el, ahogyan élünk, hanem az ingatlant és a benne rejlő lehetőségeket. Ez legyen mindig a fejedben, amikor eladni szeretnél!

Tippek a megvalósításhoz

Tudom, tudom, óriási dolgot kérek tőled. Neked erre se időd, se energiád, és amúgy is hova pakolj. Még itt éltek.

Azt szoktam javasolni, hogy számoljunk csak 2% értékkülönbséggel, amit elérhetsz a szanálás és elpakolás révén (Tényleg van legalább ennyi, ne becsüld le, hogy miként árazzák be a vevők, hogy hogy érezték magukat.) Mennyi idő alatt spórolod össze ezt a pénzt? Általában bőven több idő alatt, mint amibe az általam kértek kerülnek…

  • Először én mindenképp a szanálást szoktam javasolni. A varázskérdés: mire nem lesz szükségetek az új helyen? Azok mind eladhatók, elajándékozhatók vagy kidobhatók. Ez a folyamat segít abban is, hogy érzelmileg elkezdjétek elengedni a mostani otthonotokat, és lelkileg felkészülni az újra.
  • Másodszor minden igazán személyes vagy saját stílusotokat megmutató tárgyat vegyél le, pakolj el. Kiemelten gondolok itt a hűtőmágnesekre, festményekre, fényképekre. A vevőjelölted majd a saját elképzelése szerintieket képzeli oda, viszont nem tudja, ha a ti dolgaitok ott vannak…
  • Harmadik ötletem, hogy minden, amire aktuálisan nincs szükségetek, de tovább szeretnétek vinni (praktikusan például nyáron a téli holmik), azokat vigyétek el szülőkhöz, barátokhoz átmeneti időre. Nálunk is parkolt egy barátunk csomó doboza, amikor eladási, illetve vásárlási folyamatban voltak.

Más szemszög, más eredmény

Bár a kezdeti gondolkodásmód is logikus és érthető volt, mégis így a cikk végére látható, hogy milyen akadályokat gördít más területeken az abból következő viselkedés.

Bízom benne, hogy mostanra már te is látod ezt, és nem hátráltatod magad a sikeres értékesítésben azzal, hogy halogatod a szanálást és elpakolást. Tudom, hogy sokkal könnyebb akkor ezeket elvégezni, amikor már megvan a kézzel fogható ok, de szerintem te se szeretnéd kihagyni az egyik legjobb befektetési lehetőséget, és előre veszed ezeket a teendőket.

Nagyon sok sikert kívánok előre is az eladáshoz!

Ha kérdésed merül fel a folyamat bármely részével kapcsolatban, szeretettel várlak egyéni coaching-tanácsadás alkalmon, ahol gyorsan megtaláljuk a választ a kérdésedre. Így haladhatsz is tovább nagy lendülettel a folyamatodban, és nem fogsz egy helyben topogni – annak minden negatív érzésével.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük