Tévhitek az ingatlanpiacon 9 - Kitartom az árát, ingyen van
Ingatlan eladás,  Tévhitek

Tévhitek az ingatlanpiacon 9 – Kitartom az árát, ingyen van

Olvasási idő: 4 perc

Ingyen hirdeted itt-ott az eladó ingatlanod az általad megálmodott magas áron, – mert ugye nem kenyérre kell -, és türelmesen vársz, hiszen nem kerül pénzedbe. S telnek múlnak a napok, majd a hetek és hónapok. De te még mindig kitartasz, hiszen ingyen van.

“Valóban ingyen van? Milyen más valutában fizetsz? És látod, milyen következménye lesz ennek a hozzáállásnak?” Szoktam feltenni élőben, és talán most neked is, a provokatív kérdéseimet.

Remélem téged is megállítalak most, és megpróbálod megválaszolni ezeket. S csak azután olvasol tovább.

Ajánlom még figyelmedbe a Tévhitek az ingatlanpiacon előző részét, amelyben azt a hiedelmek járom körbe, miszerint minél többen foglalkoznak az ingatlannal, annál előbb elmegy.

De lássuk akkor az én válaszokat a fenti kérdésekre.

(Ha úgy gondolod, hogy te bizony tudod, hogy mennyit ér az ingatlanod, bár akár hónapok óta hirdeted, akkor ajánlom figyelmedbe a kérdést feldolgozó blogcikkemet.)

Pénzen innen

Az első, amit le szoktam szögezni, hogy tutira pénzébe is kerül ez a hozzáállás. Hiszen minden közművel ellátott ingatlannak van a szolgáltatók felé fix havi díj rész. Egy lakás esetén ott van a közös költség vagy az éppen megszavazott egyedi befizetés valamilyen felújítási munkára. 

Sőt, majdnem biztosan van valamilyen karbantartási költség is, mint vízórák cseréje,  fűnyírás vagy érésű takarítás. (Utóbbiaknál benzin költség még akkor is van, ha te csinálod, és nem ott laksz.)

De említhetném a felesleges mutatásokhoz kapcsolódó legalább benzin költségeiket is, hiszen az összes érdeklődőd végül egy reálisabban árazott ingatlant választ vagy te nem adod el az általuk ajánlott összegért.

Tudom-tudom, ezek havi szinten kis költségek, van, ami eseti, ugye azzal mit csinálj, sőt, közel laksz, így olcsón odaugrasz.

Itt szoktam szeretettel visszakérdezni, hogy “hány hónapja is hirdeted?” Mert igen, egy hónapban kevés, de hónapok vagy akár évek alatt szabad szemmel jól látható összegre tud gyarapodni.

Még maradva a pénz vonalon…

Másik kérdésem az szokott lenni, hogy mennyi az a potenciális nyereség, amit azzal veszít el, hogy nem veszi ki az ingatlanból a tőkét, és fekteti be. Magas inflációs környezetben akár tízmilliós nagyságrendet is könnyen elérhető ez az összeg egy év alatt a legegyszerűbb befektetéssel is. 

Erre az emberek többsége – tapasztalatom szerint – nem gondol. De még sokszor itt is marad a makacs meggyőződés.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Pénzen túl

Ahogy az ingatlan eladás költségeit taglaló blogcikkemben is említem, nem csak pénzbeli költségek vannak. Nézzük meg a három legfontosabbat e témakörben.

  1. Marad az aktuális helyzet

Sokszor nem véletlenül merült fel az ingatlan eladásának gondolata. Például válás van folyamatban van, vagy egyre kisebb a lakás a növekvő gyerekek mellett, vagy a szomszéd kezd végképp elviselhetetlen lenni…Nem egy alkalmat láttam, amikor inkább napról napra, hétról hétre és ugye a végén hónapról hónapra élték-tűrték az aktuális helyzet kényelmetlenségét (hogy finoman fejezzem ki magam), mert nem voltak hajlandók belátni az aktuális piaci árát az ingatlannak. A fantáziádra bízom, hogy mennyi negatív érzést, konfliktust választanak ezzel a döntéssel.

  1. . Mentális energiát veszítesz a semmiért

Biztos lehetsz benne, hogy gondolkodni fogsz az ingatlan eladásáról. Például, hogy miért nem jelentkeznek, mi lesz, ha mégis jön valaki. Ami elveszi az energiát, figyelmet az életedtől, családodtól, munkádtól. Mindezt eredmények nélkül, feleslegesen.

  1. Idő, idő, idő

Nem elhanyagolható költségtétel,hogy mennyi időd megy el az ingatlanra feleslegesen. Hiszen, lehet, hogy a korábban már említett, ajánlatot sem hozó mutatásokra megy el az időd (meg ugye előtte rendet kell tenni és takarítani), de jó eséllyel számos ingatlanközvetítő is meg fog találni, akiket szintén kezelned kell. Hacsak nem ez a hobbid, akkor ezért sem ajánlom az árkitartás stratégiáját.

Meggyőző érvem szokott lenni

Ha az előbbiek nem lennének már elegek az indító felvetés újragondolására, akkor mondok egy abszolút meggyőzőt. Statisztikailag bizonyított, hogy a hónapokon át a hirdetési piacon lévő ingatlant a piaci árnál alacsonyabban tudják eladni. Ennek oka, hogy a venni vágyók is általában hetekig, hónapokig nézegetik a kínálatot, és ha egy ingatlant túl hosszan látnak, akkor arra jutnak, hogy bizony annak biztosan valami baja van, hogy nem kelt el. Általában az a történet vége, hogy a csalódott eladó végül odaadja azon az áron, amiért végre akad egy vevő.

Természetesen nincs kőbe vésve ez a végeredmény, de azért bizony tenni kell. Szívből ajánlom a home staginget, amellyel nem csak teljesen megújul az ingatlanod, de a legvonzóbb arcát mutatja. Olyannyira nagy lehet a változás, hogy az addigi nézelődők újként érzékelik. Ha teljesen új neked a home staging fogalma, akkor ajánlom figyelmedbe Fejes Melinda home stagerrel (avagy hivatásos ingatlan felkészítővel) készített interjúmat

Összegzés

A hozzám fordulóknak azt szoktam javasolni, hogy 2-4 hétig teszteljék az árukat. A piac egyértelmű visszajelzést ad, ha az sok: egyszerűen közvetítőkön kívül nem jelentkezik senki. Ez mutatja, hogy oly mértékben túlárazottnak tartják, hogy még alkuval kalkulálva sem tartják elképzelhetőnek a megállapodást, így nem szánnak felesleges időt az ingatlanodra. 

Ennek előnye, hogy megnyugszol: az általad elképzelt áron nem kelt el az ingatlan, nem fogod magad ezen rágni egy későbbi sikeres eladásnál. 

Ha jövögetnek érdeklődők, akkor a kapott ajánlatok száma és összege szokott még jó visszajelzés lenni.

Összességében kérlek, ne légy makacs hónapokon át, mert azzal komoly költségbe vered magad. Ahogy az utolsó pontnál láttad anyagi költségekbe is a végén, amit ugye leginkább el akartál kerülni.

Ha bizonytalan vagy az ingatlanod árát illetően, kérlek, kérd az értékbecslésemet, hogy lásd a lakásod, házad (esetleg üzleted vagy ipari épületed) aktuális piaci értékét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük