Tévhitek az ingatlanpiacon 8 - Ha sokan dolgoznak rajta, akkor előbb elmegy az ingatlanom
Ingatlan eladás

Tévhitek az ingatlanpiacon 8 – „Ha sokan foglalkoznak vele, akkor előbb elmegy az ingatlanom”

Olvasási idő: 3 perc

Elsőre nagyon jó ötletnek tűnik sok ingatlanközvetítő megbízása. Hiszen akkor eléritek a sok adatbázist, sokan foglalkoznak vele aktívan. Teljesen logikusan tehát előbb megérkezik a Vevő.

Vagy mégsem?

A fenti gondolatmenetet egyáltalán nem erősíti meg a tapasztalat. Ahogy mutatja egy kedves eladó házaspár esete, akikkel a héten kötöttek össze. Csalódottan mesélték, hogy hiába a 4 közvetítő, a saját hirdetés, hónapok óta nem kelt az ingatlan, csak az ár ment lentebb. A kollégák is csak 1-1 érdeklődőt tudtak hozni, de azóta szinte hírüket sem hallani…

Nézzük is meg, hogy miért is nem működik ez a látszólag logikusnak tűnő eladási stratégia.

Kíváncsi vagy a sorozat korábbi részére? Akkor a „Nincs még egy ilyen ingatlan mint ez” gondolat és érzés tévútra vezetését mutattam be.

Ingatlanközvetítők megbízás szerzési kényszere

Érdemes tudnod, hogy a legtöbb ingatlanközvetítői irodában az ott dolgozóknak legalább havi, de inkább heti szinten több ingatlant „be kell hozniuk”, vagyis bármi áron szerződni a tulajdonossal. Ennek a kialakult rendszernek több oka is van: a kínálat biztosításán át a kollégák motiválásáig, illetve nyilván az eladási lehetőség megteremtése.

Mi van akkor, ha a kolléga nem teljesíti ezt az elvárást? Enyhe esetben csak ejnye-bejnye, komolyabb esetben szankció, a pozitívumokhoz való nem hozzáférés, súlyos esetben elküldés.

Bizony, emiatt képesek bármilyen megbízást felvenni sokan, hogy utána már mehessenek is tovább egy újabb megbízás szerzésére, majd onnan egy következőre.

A felvett ingatlanokról pedig megy ki egy email a „több ezer fős” adatbázisba, amiből ki tudja hány valóban aktív kereső van. Még felrakja néhány hirdetési oldalra, és várja az érdeklődőket.

Saját tapasztalatom szerint 10-nél több ingatlant egy ember nem tud igényesen, a tulajdonosokkal kapcsolattartva, őket tanáccsal és támogatással ellátva kezelni. Akinek ennél több van, ott a mennyiségre hajtás van, nyilván ennek megfelelő egyéni figyelemmel.

A kérdés csupán az, hogy mit érdemelsz te és az ingatlanod.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Versenyeztett ingatlanközvetítők

Úgy gondolod a fenti gondolatmenetem badarság, hiszen a versenyben (és nyomás alatt) tartott közvetítők egymás elől akarják majd eladni az ingatlanod, és még jobban teljesítenek majd ettől, vagyis hamarabb és jobb áron eladják az ingatlanod.

Biztosíthatlak, hogy teljesen téves ez a feltevés. Belülről tudom elmondani – mind saját élmény, mind a kollégák elmondása alapján -, hogy ahol 2-nél több közvetítő van megbízva, ott igazából egyik sem fektet hangsúlyt arra az ingatlanra. Hiszen esetleg kidobott energia, idő és pénz csupán. Akkor inkább figyel olyanokra, költ a kiemelésekre, gondolkodik további hirdetési lehetőségeken és módokon, ahol egyedül van. Ahol a tulajdonos tényleg rá számít.

A többiek által is hirdetett ingatlanra pedig néha-néha ránéz, megnézi, hogy a többiek mennyire elszántak (milyen mértékben emelik ki). Ha érdeklődik valaki iránta természetesen mutatja és utánköveti, de extra figyelmet tutira nem fogsz kapni. Teljesen demotiválóan hat egy ilyen versenyhelyzet. Sok igazán jó, professzionális közvetítő nem is kezd bele ilyen projektbe. Nem véletlenül.

De akkor hány közvetítőt válassz?

Egy korábbi cikkem éppen erről a témáról szól. Annak lényegét összefoglalva: Egyet. Aki szakmailag felkészült, emberileg számodra bizalmat keltő, s akinek a futó hirdetéseidre felkapod a fejed, mert messze jobb az átlagnál. (Egy korábbi cikkben összeszedtem neked a jó ingatlanhirdetés 5 ismérvét, mely utóbbi kérdésben lehet segítségedre, hogy mit is nézz.)

A legnagyobb vagyontárgyad eladásánál kérlek légy igényes és válogatós. Ne a legolcsóbban dolgozót válaszd, vagy ne a szomszédot, rokonod barátját, … Nyilván ismerkedj meg velük, de ha a fenti három dologból csak egy sem stimmel, akkor még keresgélj tovább.

Összefoglalva

Kérlek, ne engedj a cikk témáját adó gondolat csábításának. Ahogy házastársat sem akkor találsz, ha egyszerre tízzel felszínesen beszélgetsz, és végeredményben senkit sem ismersz meg, ez ugyanúgy van a közvetítőkkel is az ingatlanod eladásánál. Hidd el, ahogy egyesével figyelmet adsz a randipartnereidnek, és kiválasztod a még több figyelmet érdemlőt, úgyanúgy tudsz ebben a témában is eljárni.

Te is és a legnagyobb vagyontárgyad, a vágyott jövőd megérdemli a kiemelt figyelmet, a legmagasabb szakmai tudást és az empatikus, nyugalmat adó emberi hozzáállást.

Amennyiben Budapesten van az eladó ingatlanod, úgy én is szívesen állok rendelkezésedre eladásban vagy kiadásban való közreműködésben. Kérlek, keress elérhetőségeim valamelyikén, és ismerkedjünk meg.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük