Az új energetikai tanúsítvány, és amit már tudunk róla
Ingatlan eladás

Az új energetikai tanúsítvány, és amit már tudunk róla

Olvasási idő: 3 perc

Ma lép életbe az a rendelet, mely alapján az energetikai tanúsítványra vonatkozóan már új szabályok érvényesek. Lássuk, mi az, ami már tudható, hiszen ez mind az ingatlan eladást, mind a bérbeadást érinti.

Érdekel, hogy az ingatlan eladás menete miként is alakul? Akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi bejegyzésemet.

Mi egyáltalán az energetikai tanúsítvány, és mit érdemes tudni róla?

Kezdjük rögtön az elején: tulajdonképpen mit is mutat meg ez a dokumentum az épületről. Röviden: az energia besorolását, vagyis a fogyasztását. Ahogy a hűtőknél is, minél jobb a besorolása az épületnek, annál kisebb energia szükséges az üzemeltetéséhez.

A tanúsítványt képzett szakember készítette el (ez nem változik a jövőben sem), aki egy központi adatbázisba is feltöltötte az adatokat. Egyik nagy értéke volt még, hogy felújítási javaslatokat is tett, amivel az épület energiaigénye csökkenthető.

Az elmúlt években is kötelező volt már csináltatni ilyet, hiszen az adásvételi szerződésbe be kellett írni a tanúsítvány számát. Tapasztalatom szerint nagyon kevés figyelem irányult a tanúsítványban közölt információ, amolyan „kipipálandó” kötelezettség volt az eladói oldalnak.

Mi lesz a régi tanúsítvánnyal?

Joggal kérdezed kezedben a régi tanúsítvánnyal, hogy akkor azzal mi lesz. Az még idén érvényes és elfogadható. Ám 2024 január 1-től az már érvényét veszti, onnantól mindenképp újat kell csináltatni.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Lássuk a legfontosabb változásokat, ami számodra is érdekes

A könnyebb átláthatóságért nézzük pontokba szedve, hogy mi változott:

  • Mind eladó, mind kiadó lakásnál már a hirdetésben fel kell tüntetni az új energetikai tanúsítvány szerinti besorolást. (Ez eddig csak opcionális volt.)
  • Adásvételi, illetve bérleti szerződésbe nem kötelező beleírni a tanúsítvány sorszámát, de a szerződés aláírásának napján vagy az eredeti tanúsítványt vagy annak másolatát be kell mutatni a vevőnek, illetve a bérlőnek.
  • Az eredeti tanúsítványt legkésőbb a birtokbaadás napján át kell adni a vevőnek. (Eddig az adásvételi szerződés melléklete volt, így akkor került átadásra.)
  • A tanúsítvány 5 évig lesz érvényes a korábbi 10 év helyett.
  • Az energetikai osztályok megnevezése is változik AA++-JJ-ig terjedő skála helyett A+++ – I – ig terjedő lesz. Továbbá lesz egy második kategóriája is minden ingatlannak a szén-dioxid kibocsátása szerint.
  • Korábbinál részletesebb felújítási, azaz energia megtakarítási javaslatokat
  • Továbbá ígéret szerint egy közérthetőbb és bővebb leírást, amely nem csak az ingatlan egészére tér ki, hanem az egyes épülettechnikai rendszerekre is, mint például fűtés, világítás, szellőzés, használati meleg víz.
  • Részletesebb fotódokumentációt szükséges készíteni

Mi az, amit még nem tudunk?

A múlt héten beszéltem az energetikai tanúsítvány készítőmmel, hogy képbe kerüljek az operatív részletekkel. Meglepetésemre azt mondta, hogy még a szakma sem tudja az általam is kérdezett részleteket, mert nem készült még el a központi szoftver, amiből látnák. Így nem tudta, hogy pontosan milyen információkra, képekre lesz szükség, vagy maga a számítási folyamat hogyan is épül fel…

Annyi frissítést tudok mondani a témával kapcsolatban, hogy a 24.hu-n megjelent cikk alapján pénteken elérhetővé vált a szoftver a szakembereknek, akik elkezdhettek ismerkedni vele. További fontos információ, hogy a régi tanúsítványt már nem lehet mától elkészíttetni. (Nekünk ez volt az ötletünk Andrással jobb híján.) Viszont a cikk is felhívja a figyelmet, hogy még lehetnek hibák… Így türelmet kért a tanúsító kollégáktól. Megfogalmazott javaslat, hogy amennyiben az ügyek megengedik, úgy egy későbbi időpontra legyen elhalasztva a tanúsítvány készítése.

Összegzés

Összességében én örülök a változásoknak, kiemelten a bővebb és közérthetőbb leírásnak, illetve felújítási javaslatoknak. Eddig azt tapasztaltam, hogy mind az eladó, mind a vevő számára ez amolyan plussz egy papír, és nem fontos információ forrás. Bízom benne, hogy az energiatudatosság ezzel is terjedni, erősödni fog, és egyre kevesebb energiát használunk majd el épületeinkben.

A bevezetés módjával viszont tudnék vitatkozni… Az, hogy meg kell felelnünk valami újnak, másnak, amire nem tudtunk felkészülni, illetve jelenleg megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán meg tudunk felelni… Nos ez kívül esik a komfortzónámon. Meglátásom szerint egy amúgy is indokolt átmeneti időszakba léptünk be ezen a téren, valószínűleg így minden piaci szereplő türelmes lesz ezzel kapcsolatban.

Amint megtudok releváns új részleteket, úgy érkezik a cikk folytatása. Addig is iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük