Örökölt ingatlan eladása - miben más?
Ingatlan eladás

Örökölt ingatlan eladása – Miben más?

Olvasási idő: 3 perc

Családtag távozásakor gyakran ingatlan is öröklődik. Sokaknál kérdés, hogy mit is kezdjen vele, hiszen sok esetben bár ismerik az ingatlant, hiszen jártak ott látogatóban, egyáltalán nem ismerik a helyi piacot. Vagy már évek óta nem volt ingatlanos kérdés az életükben.

Mit kezdjenek hát az örökölt ingatlannal? Hasznosítsák? Eladják? Melyik legyen? Ha ilyen dilemmában találod magad, akkor kérlek, jelentkezz be egy egyéni coaching alkalomra.

Mivel nagyon sokszor az eladás mellett döntenek az örökösök, így a jelen cikkben megnézzük, hogy a „rendes” ingatlaneladási menet, melyet egy korábbi blogcikkemben már megírtam, miben módosul ilyen esetben.

1. Ha már korábban átkerült hozzád a tulajdonjog

Sokszor előfordul, hogy az elhunyt már előre rendelkezett az ingatlan helyzetéről például ajándékozással, melynek köszönhetően a halál időpontja előtt is már az örökös tulajdonolja az ingatlant.

Nyilván ez esetben az örökös bármikor rendelkezhet az ingatlanról. Mivel sok esetben az elhunyt holtig tartó haszonélvezete terhelte az ingatlant, így az illetékes földhivatalnál a halotti anyakönyvi kivonattal kezdeményezni kell annak törlését. Ez fontos lépés, hiszen, ami a tulajdoni lapon szerepel, azt tekiinti a jog – és ennek nyomán mindenki – az ingatlanra vonatkozó valóságnak. Vagyis a törlésig az az ingatlan ezzel a joggal mindenképp terhelt.

Tapasztalataim szerint nem szükséges a személyes intézkedés, emailben is sikeresen intézhető ez. Praktikus időben elkezdeni a folyamatot, hogy ne kelljen a sürgősségi felárat megfizetni.

2. Ha a tulajdonjogról az elhunyt halála után születik meg a döntés

Kérve kérlek, ne hirdesd meg addig az ingatlant, amíg nem vagy tulajdonosa az ingatlannak. Láttam már néhány példát, amikor a nehezen és drágán megszerzett vevő egyszerűen nem várta ki a meghatározhatatlan végű hagyatéki eljárás végét. Ne pocsékold az idődet, energiádat, illetve ne is játssz másokkal! Nem tudsz eladni valamit, ami nem a tiéd. Még akkor sem, ha sürgősen kell a pénz.

A hagyatéki eljárás legalább 3 hónap, de sajnos vita nélkül is lehet hosszabb. Ezt közjegyző viszi végig, mely a hagyaték átadó végzés jogerőre emelkedésével zárul le. Ezt az időpontot tekintjük a szerzés időpontjának is. Ekkortól az örökös a tulajdonos, és szabadon rendelkezhet az ingatlannal.

Ez esetben itt indulhat a szokásos ingatlan eladási folyamat.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Nem tudod sem hasznosítani az ingatlant, sem elbúcsúzni tőle?

A témához kapcsolódóan nem elkerülhető az érzelmi rész. Sokszor képtelenek az örökösök dűlőre jutni az ingatlannal kapcsolatban, mert ésszerű az eladás lenne, ugyanakkor képtelenek elengedni érzelmi szinten az ingatlant. Esetleg benne az elhunyt dolgaival. Az oda kötődő számtalan emlékkel…

Meglátásom szerint az első néhány hónapban nyugodtan éld meg a gyászt, a fájdalmat, és engedd meg magadnak (ha megengedheted), hogy elhalasztod a kérdést. Hagyj magadnak időt, hogy begyógyuljanak a sebek – legalább valamennyire.

Viszont azt javaslom, hogy utána kezdj az ingatlannal valamit. Akkor is, ha fáj, kényelmetlen. Általában két érvet szoktam felhozni

  • Az elhunyt a legtöbb esetben nagyon boldog lenne, ha hozzájárulhatna örökösének jobb életéhez. Nem tehernek, hanem lehetőségnek hagyta hátra a vagyonát.
  • Az elhunyt iránti tisztelet megkívánja, hogy az általa hátrahagyott ingatlan állaga nem romoljon tovább. Márpedig egy nem használt ingatlan állapota folyamatosan romlik.

Ha úgy érzed, megakadtál ebben a kérdésben. Nem jutsz sehova, akkor kérlek, jelentkezz be egy ingatlan coaching alkalomra. Illetve sokszor segítség a tovább lendülésben a tény, hogy mennyit is ér az ingatlan, és az a pénzösszeg milyen lehetőséges jövőt tud megfinanszírozni. Ez utóbbi esetben kérj értékvéleményt.

Összegzés

Az örökölt ingatlan eladásának folyamata csupán az elején tér el jelentősen az átlagos ingatlan értékesítéstől operatív szinten. Érzelmi szinten már egészen más a kérdés, bár ez is általában a szokásos eladási menet előtti időszakról szól.

Őszinte részvétem a veszteségért, amit veszteség okoz. Továbbá drukkolok, hogy a hosszú távú jövőtökhöz ez az örökléssel kapott lehetőség pozitívan járuljon hozzá.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük