Karácsony környéke ingatlanpiacon
Ingatlan eladás,  ingatlanpiac

Karácsony környéke az ingatlanpiacon

Olvasási idő: 3 perc

Többekkel felmerült a kérdés, hogy vajon az ingatlanpiacon mi is történik december-január tájékán. Megéri-e ilyenkor hirdetni? Jön egyáltalán érdeklődő? Milyen általában a piac ilyenkor, mire érdemes/lehet számítani?

Ezeket a kérdéseket járom körbe ebben a blogcikkben. Kérlek, úgy olvasd e sorokat, hogy egy rendkívüli eseményektől mentes időszaknál van ez a lefutás, természetesen várt vagy váratlan események ezt befolyásolhatják. (Mire is gondolok? Például tudhatóan emelkedő kamatokra, inflációs környezetre, esetleg az év során megélt korlátozásokra, mint a covid-járvány idején volt, akkor nyilván áttevődik más időszakokra az érdeklődők és eladók figyelme.)

Kereslet változása karácsony előtt

Az év vége sok mindent hoz az emberek, mind az eladók, mind a vevők életébe, ezért általános megfigyelés az – függetlenül attól, hogy kínálati vagy keresleti piac van, hogy decemberben a korábbi hónapokhoz képest kevesebb az érdeklődő. Illetve ilyenkor sok eladó is kéri, hogy vagy vegyük le a hirdetését vagy ne emeljük ki, hogy ne kelljen az ingatlant felkészítenie a mutatásokra.

A karácsonyi készülődés, az arra való hangolódás, ajándék vásárlás az egyik, ami időt, energiát von el az ingatlan kérdéstől. A másik jellegzetes ok, hogy számos munkahelyen november-december a hajrázásról szól, hogy teljesíteni tudják az azévi célokat, lezárják a projekteket, stb. Nyilván, ők is inkább későbbre halasztják az ingatlanos kérdéskörüket. És azért valljuk meg az egyre rövidebb nappalok és az egyre hűvösebb idő sem hozza meg a kedvet az ingatlanbejárásokhoz…

Ennek megfelelően egy lecsendesedő trend figyelhető meg az ingatlanpiacon.

Mindazonáltal természetesen nem áll meg az élet. Vannak érdeklődők továbbra is, csak kevesebben. Több olyannal is találkoztam, aki nem akarta átvinni az ingatlanos projektjét a következő évre, vagy éppen nyomós érve volt a még azévi döntésre. (Például kedvező hitel konstrukció vagy pályázat miatt.)

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Két ünnep közötti megélénkülés

Míg a karácsony ünneplését a többség tiszteletben tartja – azért van kivétel, én kaptam már 24-én délelőtt vételi ajánlatot, aminél még decemberben szerződni akartak… – a két ünnep közötti időszak sok esetben élénkülést hoz. Hiszen az embereknek volt idejük a hirdetéseket nézegetni, valószínűleg már az otthonülés is elég volt, sőt, a többségnek van napközben ideje, így ezekben a napokban világosban meg is tudja nézni a kiszemelt ingatlanokat.

Ha eladó vagy, kérlek, ne hagyd, hogy bábfiguraként mozgassanak, jelölj ki egy-két napot, amikor mutatsz, amúgy hagyj magadnak időt a szokásos év végi programoknak, feltöltődésnek. A komoly érdeklődők, akár január első napjaiig is tudnak várni.

És hogy alakul a január?

Január eleje általában élénkebb, mint a megelőző hónap. Ilyenkor még úgymond viszi a két ünnep közötti lendület, sok esetben ugye ekkor realizálódnak a megtekintések, ártárgyalások és szerződés aláírások.

Ezt követően az esetek többségében visszacsendesedik az érdeklődés. Főleg ha hideg, csapadékos az időjárás, amikor senkinek sincs kedve kimozdulni. Majd szép fokozatosan megindulnak a telefonok, a bejárások, ahogy haladunk a hónap vége felé.

Számok szintjén szeretnéd látni a folyamatot?

A fentiek az én tapasztalataimat tükrözik. Természetesen a piac változékony, illetve más és más a különböző területeken, így simán lehet, hogy amikor te vagy kinn akár eladóként vagy vevőként a piacon, mást fogsz megélni.

Ha érdekelnek, hogy az egyes évek hónapjaiban pontosan hány tranzakció volt, akkor ajánlom figyelmedbe a Duna House Barométerét, mely több évre visszamenőleg tartalmaz erre vonatkozó adatokat is. (Sajnos a leghivatalosabb adatokat adó KSH negyedévente, illetve évente közöl ilyen adatokat.

Összegzés

A december és január alapvetően nem a legerősebb hónapok, ugyanakkor akkor is van mozgás a piacon, így érdemes aktívnak lenni/maradni. De javaslom, hogy legyél több türelemmel, hiszen ilyenkor sok minden zajlik egyik oldalon, és sok minden lelassul a másik oldalon.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük