Tévhitek az ingatlanpiacon 7 - Nincs még egy ilyen ingatlan, mint ez
értékmeghatározás,  Ingatlan eladás,  Ingatlanos tudás

Tévhitek az ingatlanpiacon 7 – Nincs még egy ilyen ingatlan, mint ez

Olvasási idő: 3 perc

Részben teljesen igaz a fenti mondat, részben nagyon nem. Mondhatnám azt is, hogy a legritkább esetben nem összehasonlítható más ingatlanokkal az aktuálisan nézett.

A fenti gondolat, vagy nevezhetném hozzáállásnak is gyakran tévútra, egész konkrétan árazási tévútra vezeti a tulajdonosokat. Lássuk hogyan, de először nézzük meg az igazság tartalmát.

(A tévhitek az ingatlanpiacon sorozat előző része a „Kiszámoltam mennyire van szükségem, és ahhoz mennyiért kell eladnom” gondolatmenetet dolgozza fel. Azt is ajánlom elolvasásra.)

Valóban nincs két egyforma ingatlan

Azt le kell szögeznünk, hogy van alapja a fenti mondatnak, hiszen valóban nincs két egyforma ingatlan. Ha a panelokra gondolunk is, ahol azonos a műszaki tartalom, az alaprajz, ott is van eltérés az aktuális állapot, emelet, kilátás, stb. terén.

Pont az ingatlanok egyedisége szokott fejtörést okozni például az árazás terén, hogy ellentétben például a részvénypiaccal, nincs egy hely, ahol látható lenne az ára, hogy aktuális mennyit is ér az az adott lakás vagy ház.

Miért tévútra vivő a fenti gondolat?

Ezek után végképp kérdezheted, hogy akkor miért is vinne tévútra a fenti gondolatmenet.

Tudod mi adja többnyire a fenti mondatot az eladónak? A saját érzelmei, az ingatlanához kapcsolódó élmények, tapasztalatok, esetleg a rengeteg energia, fejtörés és munka, amivel az a ház vagy lakás épp olyan most, amilyen.

Ez az érzelmi hatás pedig sokszor torzító, hiszen nem azt a valóságot látja így az eladó, amit az érdeklődői. Sőt sokszor olyanokat is beáraz az ingatlanába, amiért senki sem hajlandó fizetni. Például a legritkább esetben szokott azért a vevő felárat fizetni, mert az eladó végigjárta az összes csempeboltot a megyében, hogy kiválassza a legszebbet…

Csak az előnyök látása

Ráadásul az érzelmeknek is köszönhetően az eladók, pláne, ha magukénak érzik a fenti mondatot, hajlamosak csak az ingatlan előnyeit látni és beárazni. Nyilván ebben benne van a hit/remény, hogy magas áron elmegy az ingatlan, és akkor a jövőbeni terveit könnyebben vagy egyáltalán meg tudja valósítani. Bevallom, sokszor hallgattam már végig a büszke/lelkes/elhatározott/öntudatos eladókat, ahogy helyiségről helyiségre méltatták az ingatlanukat – meg sem említve az akár szemmel is látható hátrányokat. Mikor utóbbiak tereltem a szót, számtalanszor bagetallizálták azokat…

Az önámítás szerintem tévút az ingatlan eladásnál, bár lényegesen kényelmesebb, egyszerűbb állapot rövid távon, mint a valósággal való teljes szembesülés.

Ám az érdeklődők bizony meglátják, sőt általában keresik is a hátrányokat. És bizony azokat is beárazzák, így könnyen egy óriási távolságra találják magukat már a beszélgetés alatt is, nemhogy az ártárgyalásnál…

Szinte minden ingatlan egyedisége ellenére is összehasonlítható

Ha nem is ugyanolyanok az ingatlanok, attól még összehasonlíthatók a lehetséges vevők szemszögéből. Hiszen ő valószínűleg egy adott környéken, megadott állapotú és szobaszámú lakást/házat keres, aminek megvan az általa vágyott néhány tulajdonsága. És bizony így már több ingatlan is szóba kerülhet, mert több is megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Innentől kezdve pedig nem számolhatunk az ingatlan egyedisége miatti különleges árazási előnnyel, hiszen a vevőjelöltek minden ingatlan egyediségét egymáshoz mérve fognak árazni.

Tehát a konklúzió az, hogy bár egyedi az ingatlan, nem összehasonlíthatatlan. Mindegyik egyfajta egyedi csomag, amiben előnyök és hátrányok megvannak, és azt a vevő komplexen árazza be.

Összegzés

Mindenki szereti a saját ingatlanát különlegesnek, egyedinek látni. És ez rendjén is van, hiszen a Mi Otthonunkról van szó.

Ám az eladáskor egészen megváltozik a helyzet. Ott már az érdeklődők szemszöge számít igazán. És bármilyen fájó, ők bizony össze fogják hasonlítani más lehetséges ingatlannal a miénket – ráadásul a mi érzelmeink, élményeink nélkül.

Ajánlom figyelmedbe Jécsák János ingatlanközvetítővel készített interjúmat, mely az ingatlanok árazásáról szólt. Kulissza titkokat árult el nekünk, hogy szakmai tapasztalata alapján mi számít a vevőknek, mit áraznak ők, mire érdemes figyelni.

Ha szeretnéd elkerülni ezt a csapdát (is), akkor javaslom, hogy keress fel egy független szakértőt. (Kifejezetten olyanra gondolok, aki nem azért készíti el az értékvéleményét, hogy utána megbízd az eladással.) Ha Budapesten és környékén van az ingatlanod, úgy állok én is rendelkezésedre.

Sok sikert kívánok neked az ingatlanod eladásához!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük