Jógikus szemlélet a sikeres ingatlan eladáshoz
Ingatlan eladás

Jógikus szemlélet a sikeres ingatlan eladáshoz

Olvasási idő: 3,5 perc

Mint jógaoktató automatikusan használom a jóga irányelveit, értékrendjét a munkám során. Most összegyűjtöttem neked a jóga világnapja alkalmából, hogy mi az 5 legfontosabb közülük, melyek nagyban hozzájárulnak a sikeres ingatlan eladásokhoz (is) – mind nálam, mind azoknál, akik alkalmazzák.

1. Megértés

Egyik kulcsösszetevője munkámnak. Megértőn, ítélkezésmentesen fordulok minden érdeklődőhöz, vevőjelölthöz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elfogadom a személyiségüket, vágyaikat és értékrendjüket – nem kérdőjelezem meg, nem ítélem el. Épp ellenkezőleg: rájuk hangolódom, s számukra, személyre szabottan mutatom be az ingatlant. Ezáltal megkönnyítem számukra, hogy elképzeljék életüket ott.

Igen, van, hogy megállapítom, hogy mennyire mások vagyunk, vagy mennyire másképp élünk. Vagy mennyire más a stílusunk. És ez így van jól, hogy különbözünk. Eszembe sem jut azt mérlegelni, hogy melyünk véleménye, értékrendje, életmódja stb. a helyes(ebb) vagy helytelen(ebb).

2. Türelem

Mindezt türelmesen, hagyva, hogy az ő tempójukban tudjunk haladni – legyen szó beszélgetésről, bejárásról, tárgyalásról. Ha kell, akár többször végigrágva ugyanazt a kérdést. Ha szükséges, segíteni őket a probléma vagy problémának hitt részen való átkelésben.

Kérlek, eladóként mindig tartsd szemed előtt, hogy érdeklődőid életük egyik nagy döntését készülnek meghozni. Ez nyilván nem egyszerű és nem könnyű. A megértés és türelem révén egy biztonságos, elfogadó közeget tudsz nekik teremteni, amiben csökken a szorongás, félelem, így kevésbé nehéz a döntési folyamat.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

3. Kiegyensúlyozottság

Lehet, hogy felmerült az előzőek rész alatt a kérdés, hogy hogy bírom ezt idegekkel. Teljesen jogos a kérdés, és ha őszinte lehetek hozzád, néha nehezen…

Nagy figyelmet fordítok arra, hogy én magam kiegyensúlyozott legyek, hiszen így tudom megadni a szükséges megértést, türelmet, illetve így tudok érzelmi támpont lenni. Ebből a helyzetből jobban meg tudom érteni, hogy hol járnak, mit éreznek a vevőjelöltek. Így jobban tudom őket támogatni.

Viszont, ha én sem vagyok az egyensúlyi pontomban, akkor „kiránthatnak”, vagyis túlzott mértékben belemegyek az ő vagy éppen az én érzéseimbe, ami hátráltatja a folyamatot. Erős önmegfigyelésemnek köszönhetően ezt viszonylag hamar észreveszem, így egyrészt tudom magam az adott szituációban észből korrigálni, másrészt időt, figyelmet szánok a feltöltődésre a lehető leghamarabb.

4. Koncentráció

Ha jógaórán jártál már, akkor tudod, hogy számtalanszor kérik, hogy figyelmedet ide vagy oda tereld. Ennek eredménye, hogy megtanulod irányítani a figyelmedet, vagyis megtanulsz koncentrálni.

Ami bizony az értékesítési folyamatban is nagyon hasznos. Ha ügyféllel beszélgetek, vele járom körbe az ingatlant, akkor a teljes figyelmem az övé. Nincs telefon, nem rágódom munka vagy magánéleti kérdésen. Ráhangolódom, vele vagyok úgy, ahogy az neki – érzésem szerint – a legtámogatóbb.

Egyértelműen pozitív visszajelzéseket kapok e téren, hiszen ez a fajta figyelem sajnos manapság ritka ajándék, amit adhatok. Elejtett megjegyzésekre, fél mondatokra tudok később visszautalni, rákérdezni, így építve a bizalmat és a kapcsolatot. S akár a döntési, valamint tárgyalási-egyezkedési folyamatban felhasználni, hogy láttatni tudjam számára az előnyöket az szemszögéből. Vagy ki tudjak térni egy esetleges kérdésre, amit nem mert, vagy elfelejtett feltenni, de ami számára fontos.

5. Tisztességes, etikus viselkedés

Őszinte leszek hozzád: én szeretnék hosszú távon ezen a piacon dolgozni úgy, hogy mosolyogva nézek a tükörbe minden nap. Ezért akár őrültségnek tűnő dolgokat csinálok: elmondom az érdeklődőknek – már a telefonban – az ingatlan hátrányait, kihívásait.

Szerintem alap a tisztességes, etikus viselkedés. Mert megérdemli mindenki. (Ha mégsem méltó rá, akkor vele nem üzletelek.) Én hiszek az őszinteségben, a nem rejtegetésben.

Igen, megpróbálom úgy tálalni a negatívumokat is, hogy emészthető legyen, hogy ott legyen mellette a pozitív is ellensúlyként. Téged is erre bátorítalak, ha eladod az ingatlanodat: finoman és/vagy humorosan, a pozitívumok között mond el a kevésbé előnyös dolgokat is. Nagyon értékelik az érdeklődők. Ha megijed, akkor úgysem lett volna a vevőd (csalódott érdeklődőből soha sem lesz vevő!) ha pedig tud róla és jön, akkor neki belefér és így készül.

A nem látható hibákról végképp szólnod kell, hiszen az adásvétel után is „visszanyúlhatnak” érted, hiszen szavatosságot vállalsz.

Összegzés

Bár nagyon másról szól első ránézésre a jóga, mint az ingatlaneladás, szépen látszik a cikkből, hogy mennyire támogató tud lenni a szemlélete, alapelvei tulajdonképpen az élet minden területén. Hiszen társas lények vagyunk, kapcsolódunk egymáshoz. A fentebb leírtak tulajdonképpen nem csak ingatlan értékesítésénél hasznosíthatók, hanem bármikor, amikor emberekkel kerülünk kapcsolatba.

Bátorítalak, hogy válassz ki egyet, és próbáld ki a következő 5 napban. Figyeld meg magadat is, embertársaidat is. Kérlek, ne korlátozd magad, bátran, életed minden területén „vesd be” a választott alapelv szerinti viselkedésedet, és csak szemlélődj, ne ítélkezz. Se önmagad, se mások felett.

Majd az 5 nap végén kérlek, szánj 5-10 percet arra, hogy mit figyeltél meg, miben volt más akár mások, akár a te reakciód.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük