5 legfontosabb tudnivaló a tulajdoni lapról
Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  Ingatlanos tudás

5 legfontosabb tudnivaló a tulajdoni lapról

Olvasási idő: 3 perc

Az a misztikus tulajdoni lap! Ingatlan eladásnál és vásárlásnál szokott előkerülni a téma, hogy mi is pontosan ez, miért érdemes rá figyelni. Hiszen nagyon is fontos tulajdonságaira az eladni kívánt vagy éppen a kiszemelt lakásnak/háznak ennek elolvasásakor derül fény.

Ha eladni szeretnéd az ingatlanod, akkor érdemes az ingatlan felkészítésének folyamatában lekérni, és nem csak a hirdetésre felkészülni.

Vevőként pedig érdemes elkérni a szóba jöhető ingatlanoknál minél hamarabb – még bőven azelőtt, hogy beleélnéd magad -, hiszen lehetnek az ingatlannak olyan jogi tulajdonságai, amivel nem szeretnél együtt élni (például  osztatlan közös tulajdonban van vagy szolgalmi jog terheli), és jobb ezt még az álmok előtt megtudni.

Lássuk tehát, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a tulajdoni lapról.

1. Az ingatlan legfontosabb adatait, jogokat és jogilag jelentős tényeket tartalmazza

Amit érdemes már az elején leszögezni, hogy a tulajdoni lapon szerepelnek az ingatlan  alap adatai mellett mindazon jogok és jogilag jelentős tények, amelyek kiemelten figyelemre méltóak például egy adásvétel kapcsán. 

Minden ingatlannak van tulajdoni lapja funkciótól függetlenül, és mindegyikre igaz a fenti mondat, bár értelemszerűen részben eltér egy legelőé és egy társasházi lakásé, részben viszont nagyon is hasonló, hiszen mindkettőnek van helyrajzi száma, mérete, tulajdonosa és esetlegesen rájuk bejegyzett teher (pl: jelzálogjog).

2. Széljegy tartalmazza a folyamatban lévő ügyeket

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy “mi a csuda az a széljegy”. Széljegyen azok a jövőben várható változások vannak az ingatlannál, amik a földhivatalba már beérkeztek, de még nem ment végig a folyamat. Például folyamatban van egy adásvétel, így ott szerepel széljegyen ez a tény egészen addig, amíg a hivatal nem értesül róla, hogy a folyamat végbement, és dolgozta fel. Vagyis a teljes vételár kifizetésre került.

Fontos két dolgot megjegyezni e témában:

  •  Amilyen sorrendben beérkeznek a dokumentumok, olyan sorrendben lesznek feldolgozva a földhivatal által. Vagyis olyan sorrendben szerepelnek egymás után a széljegyek.
  • Az adásvételi szerződés előtt közvetlenül az ügyvédek többsége letölt egy aktuális tulajdoni lapot, amin így látszódik, hogy ténylegesen mi a helyzet aznap az ingatlannál, hogy a szerződés aláírását követően semmilyen meglepetés ne lehessen. (Például nem került az ingatlanra időközben bármilyen teher, vagy esetleg nem adta le már másnak egyszer az ingatlant a tulajdonos.)

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

3. Nyilvános

Nagyon fontos tudni a tulajdoni lapról, hogy ezt bárki bármikor le tudja tölteni. Nem kell hozzá külön jogosultság, sem közvetítő, sem bárki más szakember, ügyfélkapu birtokában bárki le tudja tölteni a földhivatal honlapjáról. Cím és helyrajzi szám alapján lehet keresni, így ha nem is felkészült az eladó, vevőként le tudjuk tölteni mi is a tulajdoni lapot – mobilinternettel akár az ingatlanból. 

4. Közhiteles

Magyarul a tulajdoni lapon szereplő adatokat, bejegyzett jogokat és jogilag jelentős tényeket valóságnak fogadjuk el az ellenkezője bizonyításáig. Még olyan helyzetekben is, amikor az ott lévő haszonélvező 122 éves, amikor sejthető, hogy ő már nincs az élők között, vagyis tehermentes az ingatlan. Igazán akkor lesz tehermentes, amikor a tulajdoni lapról törlésre kerül ez a bejegyzés. (Saját, valós példa alapján mondom.)

5. Adásvétel széljegyre kerülése után nem megterhelhető az ingatlan

Kérlek, vevőként ne aggódj azon, hogy mire 3 hónap múlva teljesen kifizeted az ingatlant, addigra esetleg az eladó vagy egy végrehajtó már megterheli azt. Ahogy a széljegynél is említettem, számít a sorrendiség, illetve le szokták tölteni az ingatlan tulajdoni lapját, és azon ugye már látszik, hogy adásvétel van folyamatban.

Ez ugye eladóként is érvényes. Tehát még átmenetileg sem tudod megterhelni, amíg a vevő teljesen ki nem fizeti. Ahogy rákerül az adásvétel ténye a tulajdoni lapra, úgy gyakorlatilag tabunak minősül az a lakás/ház/föld.

Összegzés

A fentebbi 5 pont a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a tulajdoni lapról, amiket egy adásvételi tranzakció előtt ismerned érdemes, amiket a gyakorlatom alapján legtöbbször el szoktam magyarázni. Ha szeretnél jobban belemenni a részletekbe, akkor javaslom, hogy tölts le egy tulajdoni lapot, és tanulmányozd át elejétől a végéig.

Ha az ingatlan eladásnál vagy vásárlásnál pedig bárhol elakadsz, úgy kérlek, jelentkezz egyéni ingatlan coachingra, átbeszéljük a kérdésedet, és már lendülhetsz is tovább a vágyott jövő elérése felé.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük