Időzítés az ingatlanpiacon
Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás

Időzítés az ingatlanpiacon

Olvasási idő: 3,5 perc

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy most megéri-e ingatlant eladni vagy vásárolni, vagy inkább várjon. Nyilván az élethelyzettől, jövőképtől függ a konkrét válasz, de mindig elgondolkodom, hogy lehet-e, érdemes-e időzíteni (próbálni) az ingatlanpiacon.

Jelen cikk e témához kapcsolódó gondolataimat tartalmazza azon cél nélkül, hogy „megmondjam a tutit”.

Ha az ingatlan eladás menetére vagy kíváncsi, úgy egy korábbi cikkem érdekes számodra.

Elöljáróban

Mindenképp fontos látnod, hogy az ingatlanpiac alapvetően lassan változik. Ez azt jelenti, hogy a látható változásokhoz legalább hetek, de inkább hónapok szükségesek. Tehát, amikor az időzítésen gondolkodsz, kérlek, legalább hónapokban mérj. 

Továbbá jelzem, hogy 1-2-3 hónap szinte semmi az ingatlanpiacon, ha ezen belülre szól a kérdésed, akkor felesleges halogatnod, szinte semmi különbség nem lesz. (Nyilván extrém esemény bekövetkezése esetén más a helyzet, de ezeket általában nem látjuk előre.)

Amikor eladni is, venni is szeretnél

Bevallom, ez az egyik legkönnyebben megválaszolható szituáció. Mivel sok esetben együtt mozognak az ingatlanok árai a különböző területeken, így teljesen mindegy, hogy magas áron adsz el és magas áron veszel, vagy alacsony áeon adsz el, és alacsony áron veszel. 

Viszont cserébe a kellemetlenséget okozó szituációt akár hónapokkal, évekkel előbb kezeled. (Például nem bosszantjátok magatokat és egymást az egyre kisebbnek tűnő lakásban.)

Nyilván a képet árnyalja az új és a régi ingatlan rezsiköltsége, vagy az aktuális piaci trend, amikor valamelyik lokáció vagy ingatlan típust nagyon felkapták.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Ingatlan vásárlás

Egy növekvő árú piacon könnyen az mondható, hogy minél előbbi vásárlás a célszerű… azt szoktam mondani, hogy aki tervei szerint nem tud legalább 5, de inkább 10 évre elköteleződni, az ne vásároljon ingatlant. Annyi macerával és fix költséggel jár a vásárlás és az eladás, hogy egyszerűen nem éri meg. Ha ezen időszakban néhány évre vissza is esik a piac, tulajdonképpen teljesen mindegy rád nézve…

Egy csökkenőn erős a csábítás, hogy várj, „és majd az alján vásárolj”. Értem ezt a logikus(nak tűnő) hozzáálláat, de honnan fogod tudni, hogy elértük az alját? És ugye maradtok abban a szituációban, amin nem véletlenül szeretnétek váltztatni. Mennyit ér a további kényelmetlenség?

Ha befektető vagy, ugye akkor a döntésed függ a befektetési időtávodtól, illetve az alternatív befektetési lehetőségeidtől. 

Ingatlan eladás

Kezdjük gondolatfolyamunkat az emelkedő árú piaccal. Ilyenkor erős a csábítás a kivárásra, hiszen ugyanaz az ingatlanért egyre többet és többet lehet kapni, ahogy telnek a hónapok. Ezért is szokott az a stratégia működőképesnek bizonyulni, hogy a meghirdetéskori piac fölé pozícionálja az ingatlanát az eladó. Mivel pár hét, hónap alatt eljut addig a szintig a piac, el is tudja adni – legnagyobb megelégedésére – az ingatlant drágán.

Egy csökkenő piac viszont egészen másképp működik. Mivel „nem kenyérre kell”, ezért a korábban írt stratégiát szeretnék alkalmazni az eladók. Ám itt masszív sikertelenséggel szembesülnek: ha jön is érdeklődő, nem ad ajánlatot, vagy megdöbbentően alacsonyat. Így csak hirdet, hirdet, esetleg árat csökkent, de még azzal együtt sem jár ott, ahova a paic mérséklődött. Végül, mivel lejáratta ingatlanát a keresők előtt a hirdetési hónapokban, így végül olcsóbban adja el az ingatlant, mintha kapásból a piaci áron kínálta volna.

Aki „nem szeretné elkótyavetyélni az ingatlanát” (értsd az aktuális reális piaci áron eladni), annak két utat javaslok

  • Elengedi az eladási döntést, és évek múlva, amikor a piac ismét felfele megy, akkor adja el, vagy
  • Fogadja el az aktuális piaci realitasokat, akármilyen nehéz is, és cselekedjen mielőbb.

Mindenképp fontos, végiggondolandó kérdés, hogy az eladás során érkező pénzösszeg miként, milyen hozammal fektethető be. Hiszen simán előfordulhat, hogy az ingatlanból kivett pénz messze többet tud termelni azon évek alatt, ameddig várjuk, hogy visszamenjen az elképzeléseink szerinti árra az ingatlan piaci értéke.

Összegzés

Tudom és tapasztalom is, hogy az időzítés kérdése egy nagyon fontos kérdés, hiszen mindenki keresi a választ arra, hogy neki mi a legjobb választás. Ezzel is csökkentve a döntéshez kapcsolódó kérdéseket, kétségeket, félelmeket.

Arra kérlek, hogy egyrészt ne kezeld szűken a kérdést csak az ingatlan árát látva csupán, hanem nézd a maga összetettségében a cikkben felvetett témákkal együtt. A másik kéresem, javaslatom, hogy tartsd kordában a mindannyiunkban benne lévő kapzsit. Tudom, nagyon nehéz beismerni, ha felbukkan, pláne, ha iranyító szerepet kap. Tudatosítsd, hogy ez egy természetes emberi érzés, hozzáállás, de ő csupán egy tanácsadó. Érdemes kordában tartani. 

Mindemellett javaslom, hogy keress fel egy aktív piaci ismerettel rendelkező értékbecslőt, aki segít neked a reális piaci ár meghatározásában. Ezzel elkerülhetsz számos csapdát, illetve elősegítheted az elképzeléseid megvalósulását. Ha Budapesten vagy környékén van az ingatlanod, akkor én is állok rendelkezésedre, várom a megkeresésedet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük