Ingatlanpiac alakulása 2023 első 5 hónapjában
ingatlanpiac

Ingatlanpiaci körkép – 2023 első 5 hónapja

Olvasási idő: 4,5 perc

Szerintem nincs olyan, akit ne érdekelne az ingatlanpiac alakulása – függetlenül attól, hogy éppen eladni/vásárolni szeretne vagy „csak” a pálya széléről nézi a történeseket.

Alábbi cikkben szeretném neked összefoglalni, hogy én, mint az ingatlanpiac egyik aktív szereplője mit láttam, tapasztaltam a piacon 2023 első 5 hónapjában.

Legjellemzőbb: kivárás

Az ingatlanpiac egészére a kivárás jellemző. Gyakorlatilag függetlenül a funkciótól, mérettől, lokációtól, mindenhol ezt tapasztaltam én is és a megkérdezett kollégáim többsége is. Mind az eladói, mind a vevői oldalon.

Ha őszinte lehetek hozzád, teljesen megértem ezt a döntést. A jelenlegi gazdasági környezet, hangulat mindenkit óvatosságra int. Hol vagyunk már az elmúlt évek pozitív és optimista jövőképétől? Most bizony igen borús és bizonytalan a hangulat, így végképp nehéz egy amúgy sem könnyű és egyszerű döntést meghozni.

Ha az első 5 hónap alakulását nézem, akkor az érződik, hogy finoman csökken az óvatosság. Vagy akár úgy is megfogalmazhatnám, hogy egyre jobban megszokjuk a jelenlegi körülményeket, és ugye az eladást/vásárlást indukáló élethelyzet valószínűleg egyre kevesebb halogatást tűr meg. Így a vevők megfontolt lépésekkel, de kezdenek visszatérni az ingatlanpiacra.

GKI 2. negyedévben végzett felmérése is azt mutatja, hogy a tavaly év végi mélyponthoz képest emelkedett a vásárolni vagy építeni biztosan, vagy valószínűleg szándékozó háztartások aránya.

Az ingatlan.com közvetítők által elérhető statisztikájában is szépen látszik, hogy a tavaly decemberi mélyponthoz képest 50%-kal emelkedett a keresések száma az oldalukon. Ezt saját portfóliomon is szépen látom, sajnos sokan még csak nézelődnek, és arányaiban kevesebben mutatnak konkrét érdeklődést.

Kevesebb vevő

Másik nagyon fontos jellemzője a mai piacnak – főleg az előző év első hónapjainak kiugró adásvételi számához képest – a vevők számának lecsökkenése.

Nyilván a már az előző pontban említett általános hangulat is benne van, de ennél sokkal kézzel fogható okok is vannak. A 20% feletti éves inflációs adatok szépen mutatja, hogy a mindennapi megélhetés költségei dinamikusan megnőttek. Ráadásul nem látjuk, hogy meddig marad ez a szint velünk, így objektíven is kevesebb pénzt tudnak az emberek a lakhatásukra fordítani.

Az szintén nem segíti a vásárlói oldalt, hogy a hitelek kamata látványosan emelkedett az elmúlt évben.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Kínálati piac – kettéválasztva

Az, hogy kínálati piac van talán a fentiek után senkinek sem meglepetés. Ezt csak tovább tudom erősíteni az ingatlan.com statisztijával, mely egy kis decemberi csökkenést nem számolva az elmúlt évben folyamatosan nőtt az oldalukon az aktív hirdetések száma. Az első 4 hónapban 12%-kal több hirdetés volt fenn az oldalukon.

Miközben a medián hirdetési árak láthatóan nem változtak. Egy kedves ismerősöm kérdezte, hogy miként lehet az, hogy egyre több hirdetés van fenn, de az árak változatlanok…

Háááát, épp a múlt héten fogalmazódott meg bennem a gondolat ezzel kapcsolatban is, hogy olyan, mintha kettévált volna az ingatlanpiac: vannak eladók, akik a régi árakon szeretnék eladni az ingatlanjukat és makacsul kitartanak mellette, mert „nem kenyérre kell”.

Míg mások elfogadták, hogy most egy másik piac van. Ahol a vevők kevesebben vannak, kevesebb pénzt tudnak, mernek az ingatlanra költeni.

Alku mértéke

Azt mindenképp érdemes figyelembe venned, hogy az alku mértékéről aktuális adatai leginkább az ingatlanközvetítőknek van, hiszen ők benne vannak a tranzakciókban. A Duna House hálózat legfrissebb elemzésében szó is van az alkuról.

Számomra meglepetést okozott, hogy országos szinten alig volt változás, hiszen a budapesti saját tapasztalatom nagyon nem ezt mutatta. De az elemzésből is látható, hogy Budapest ilyen szempontból másképp viselkedett eddig 2023-ban…

Az alku mindig egy kényes kérdés… Nem csak a mai piacon. A budapesti eladók és vevők elképzeléseit közelről látva azt tapasztalom, hogy nagyon sokan mereven ragaszkodnak a saját elképzelésükhöz. Így – természetesen – nem találják meg a közös elképzelést, melynek köszönhetően nem is jön létre az adásvétel. Így minden fél marad a reménynél, hogy „majd talán a következő” megveszi/eladja annyiért, valamint annál az életformánál, amin nem véletlenül tervez változtatni…

De mi várható a piacon?

Valószínűleg ez a kérdés érdekel a legjobban. Sőt, tovább szűkítve: miként változnak majd az árak.

Nekem az a várakozásom az év hátralévő részére, hogy összességében az ingatlanok ára enyhén csökkenni fognak. Drasztikus változást hozó tényezőt nem látok, ami miatt tömegesen akarnának sürgősen megválni az ingatlanuktól az emberek, így meredek árcsökkenésre nem számítok. (Persze, ha nem jön egy előre nem látható egyedi és jelentős esemény.)

Mindez egyre inkább tükröződni fog a hirdetési árakban is, ahogy egyre több tulajdonos elfogadja az új piacot, illetve ahogy az új eladók, akik már erre a piacra hangolódtak, egyre nagyobb számban lépnek be.

Tuti tipp eladóknak a mai és jövőbeni ingatlanpiaci sikerért

Ha eladó vagy, akkor egy nagyon fontos tanácsom van neked: kiemelkedő, mondhatni vevővonzó hirdetést készíts! Egyszerűen muszáj a mai kínálati piacon valamivel megragadni a kevés számú érdeklődő figyelmét. Mert igenis vannak kinn olyanok, akik tényleg venni akarnak.

Viszont nekik meg kell találniuk a hirdetésedet! Sőt, meg is kell látniuk.

Ma már nem működnek a két mondatos, kép és alaprajz nélküli hirdetések. Ha szeretnéd eladni az ingatlanodat elképzelésed szerinti áron és időtávon belül, akkor bele kell tenned az energiát, mert most bizony összetettebb feladat az ingatlan eladása, mint az ismerőseid pár évvel ezelőtti sztorijaiban.

Három utat javaslok neked:

  1. Keress egy kiemelkedő ingatlanközvetítőt. A bizalom és ajánlás fontos, de nézd meg a hirdetéseit is. Ha tetszenek, és emberként, szakemberként számodra hiteles és bizalmat adó, akkor válaszd őt. Ha budapesti ingatlanod van, akkor én is állok rendelkezésedre. (És a hirdetéseimet például az ingatlan.com-on tudod megnézni.)
  2. Ha te szeretnéd hirdetni, de nem szeretnél időt, energiát szánni a minőségi marketing anyag elkészítésére, akkor is keress kérlek. A csapatommal nemcsak tanácsot adunk, felkészítjük az ingatlanodat, de a profi vizuális anyagokat is elkészítjük neked.
  3. Ha mindent te szeretnél csinálni, akkor kérlek, iratkozz fel a hírlevelemre, mert hamarosan érkezik a vevővonzó hirdetés készítésének rejtelmeiről szóló kurzusom, ami kifejezetten neked szól.

Ha bármilyen kérdés felmerül benned, és szeretnéd ezt egy empatikus szakértővel megbeszélni, és (végre) továbblépni, akkor egyéni ingatlan coaching alkalomra szeretettel várlak.

A sikeres eladás a mai piacon is lehetséges, ezt ne feledd!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük