Erőteljes visszaesés az ingatlan építésben - mit jelent ez neked?
Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  ingatlanpiac

Erőteljes visszaesés az ingatlan építésben – mit jelent ez neked?

Olvasási idő: 4 perc

Kijött a KSH 2023 első félévére vonatkozó építési és használatbavételi engedélyek számainak alakulása. Várakozásomnak megfelelően drasztikus visszaesés történt a megelőző időszakhoz képest. Érdekel, hogy miért erre számítottam? De még inkább érdekel, hogy ez rád, ingatlan eladóra és vásárlóra miként hat?

Akkor ez a cikk neked szól:

Egy korábbi cikkemben összefoglaltam az idei év első 5 hónapjában szerzett tapasztalatomat, mivel erősen kapcsolódik a témához, így javaslom elolvasásra.

Nézzük először a tényeket

KSH adatai szerint a használatbavételi engedélyek száma 19%-kal csökkent 2022 első félévéhez képest, míg a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 39%-kal. Ezek önmagukban is figyelemre méltó számok, de érdemes megnézni egy hosszabb távot felölelő diagramon, hogy ez tulajdonképpen mit jelent.

A fenti képen látható diagramon szépen látszik, hogy tavaly első félévben a korábbi évekhez képest nem volt sok a használatbavételi engedélyek száma. Tehát egy alacsony bázishoz képest is csökkent ez a szám idén. Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma tavalyi év első 6 hónapjában relatíve magas volt az azt megelőző évekhez képest. Még egy onnan történő drasztikus visszaesés is elegendő volt ahhoz, hogy az elmúlt 5 év mélypontjának közelébe jussunk.

Tehát összefoglalóan az idei és a korábbi évek számaiból jól látható, hogy az elmúlt 5 év egyik legvisszafogottabb 2 negyedéve van mögöttünk.

Nyilván a fentiek az ország egészére vonatkozó adatok. Egyes területeken nem egészen így, vagy akár teljesen más is lehetett az első félév dinamikája.

Miért erre számítottam?

A válaszom nagyon egyszerű: egyáltalán nem támogató most a környezet, így kevesen mernek, tudnak belevágni egy másfél-két évig eltartó építkezésbe. De mikre is gondolok pontosan.

Jelenleg még mindig bizonytalan, nehezen megjósolható a gazdasági környezet, bár már kezdünk hozzászokni ezekhez az új időkhöz. Összességében egy kiváró, inkább pesszimizmusba hajló hangulat van, ami óvatosságra, a nagy, kockázatos döntések elhalasztására inspirálja az embereket.

Ezek mellett pedig nagyon fontos szempont, hogy a hitelek kamata jelenleg – főleg az elmúlt években megszokottakhoz képest – nagyon magas, ami nyilván csökkenti a hitelfelvételi kedvet. Az idén esetlegesen keresletet generáló a tény, hogy több állami támogatást is vagy kivezetnek, vagy szűkítik a kedvezményezettek körét. Valamint nem lehet elmenni szó nélkül az infláció mellett sem, hiszen a mindennapi élet költségei látványosan emelkedtek az elmúlt évben. Ráadásul nem látható, hogy meddig tart az árnövekedési folyamat, így mindenki tartalékol és óvatosabban költ – úgy általában is.

Ezek mellett pedig tapasztalatom szerint még az is érv a nem építkezés mellett, hogy az elmúlt időszakban hirtelen és drasztikusan emelkedtek az építőanyag árak, és még elevenen él a tapasztalat, hogy milyen nehéz rendes kivitelezőt találni. Utóbbiakkal kapcsolatban megosztanám a piaci infóimat.

Az építőanyagok egyrészt sokkal gyorsabban elérhetőek, mint mondjuk tavaly, másrészt a gyárak elkezdték realizálni, hogy csökkent a kereslet, és óvatosan-vonakodva enyhén már lentebb mentek az áraikkal. (Komoly árcsökkenésre a közeljövőben nem számítok.) 

A kivitelezők elérhetőségével kapcsolatban az a jó hírem van, hogy ez egyre kevésbé probléma, mivel csökken mind az építkezések, mind a felújítások száma. A trend hasonló az anyagokéhoz: elérhetőségük sokat javult, és szerintem lassan-lassan az áraikban is látható lesz a csökkenő kereslet nyomán az árak finom mérséklése.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Hogyan érint mindez téged, ha építési telked van

A fenti adatokból egyértelműen adódik, hogy a kereslet lényegesen csökkent a telkek iránt, hiszen drasztikusan csökkent az építési kedv. Várhatóan az eladási idő lényegesen hosszabb, mint akár 2 éve volt, illetve alacsonyabb áron tudod értékesíteni. Ami jó hírem van számodra, hogy több telek tulajdonost is ismerek, aki inkább kivár. Az ilyen tulajdonosoknak hála a kínálat is csökkent valamennyivel.

Tapasztalatom szerint a vevők többsége a jól előkészített telkeket keresi, ahol megvan minden közmű és aszfaltozott útról megközelíthető egy rendezett utcában. De természetesen mindenki ár-érték arányt néz vásárláskor.

Hogyan érint téged mindez, ha már elkészült, eladó ingatlanod van

Számodra az építési kedv csökkenése még kedvező is lehet. Mert bár az általános, hogy az emberek óvatosan hoznak meg nagy döntéseket, és így a te piacodon is csökkent velük a potenciális érdeklődők száma, addig az eredetileg építkezésben gondolkodók viszont átléptek a te piacodra. (Ismerek olyanokat, akik az építkezés helyett inkább megvettek egy használt családi házat, mert nem mertek belevágni a projektbe.)

Kérlek, azért ne számíts tömeges érdeklődésre, hacsak nem kínálod igen kedvezően az ingatlanodat. De mindenképp előny nálad, hogy kisebb és kezelhető kockázatként élik meg a vásárlók egy használt házat, lakást, mint egy építkezést. Ebben az esetben jobban tervezhető mind a felújításra szükséges költség (ha egyáltalán kell bármit is csinálni), valamint a szükséges időtáv.

Kitekintés a közeljövőbe

Várakozásom szerint az építési kedv hasonlóan alacsony szinten marad az év hátralévő részében is, sőt el tudok képzelni további csökkenést is. Így a fenti folyamatokban leírtak jó eséllyel az év hátralévő részére is igazak lesznek, a magam részéről ezzel kalkulálok.

Mielőtt teljesen elszontyolodnál, hogy mennyire belassult most a piac, akkor kérlek, olvasd el a múlt heti sikertörténetemet, amikor másfél hét alatt irányáron adtunk el egy 7. kerületi lakást.

Ha tanácstalan vagy, hogy mit csinálj, hogy döntsetek, és szeretnél ebből a helyzetből továbblépni, akkor szeretettel várlak egyéni coaching alkalomra. Tulajdonképpen bármilyen ingatlanhoz kapcsolódó kérdéssel jöhetsz, de álljon itt néhány példa:

  • miért nem telefonál senki a hirdetésedre,
  • mit tehetnél, hogy telked vonzóbb legyen,
  • milyen felújításokat érdemes a lakásodon elvégezni, amiért fizet is a vevő
  • előbb vegyél vagy eladj – milyen lehetőségek vannak
  • nem tudod eldönteni hova költözz és mire figyelj a választásnál
  • és a sort még hosszan folytathatnám. 😊

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük