Ingatlanpiac 2023-ra, amit én várok
Ingatlan eladás,  Ingatlan vásárlás,  ingatlanpiac

Amit én várok 2023 ingatlanpiacától

Olvasási idő: 5,5 perc

Az előretekintés, a „jóslás”, hogy mit várunk a következő időszaktól, mindig egy izgalmas-bizonytalan kérdés. Csatlakozom számos gazdasági szakértőhöz, aki azt mondja, hogy most ez még nehezebb, mint általában. Természetesen ettől függetlenül mindenkinek van egy képe, hogy mit hoz a jövő, most annyi a különbség, hogy megnőtt annak a valószínűsége, hogy nem úgy lesz.

Összefoglalom most neked, hogy én most mit várok 2023 ingatlanpiacától feltételezve, hogy az elmúlt 3 évtől eltérően nem lesz semmi váratlan esemény…

(Ha először inkább arról olvasnál, hogy milyennek láttam a 2022-es évet, akkor kérlek, olvasd el a Milyen egy év volt! Ingatlanpiac 2022-ben az én szemszögemből cikkemet.)

Környezet

Várakozásom szerint az infláció és vele együtt a magas hitelkamatok velünk maradnak idén, bár optimistaként bízom ezek mérséklődésében. A gazdaság egésze szerintem stagnálni fog, ám szektor szinten lesznek – akár jelentős – eltérések. Előbbiek alapján a háztartások bevétele reál értéken csökkenni fog, vagyis kevesebbet tudnak majd költeni mind fogyasztási, mind beruházási célra.

Fontos befolyásoló tényező, hogy a kormány kamatstop rendeletének értelmében a hitelek kamatperiódusának lejártát követően nem az aktuális piaci körülmények alapján számított kamatot kell majd fizetnie az adósoknak, hanem egy jóval kedvezőbbet. Így várhatóan ez a réteg tudja majd törleszteni a hitelét, és nem kényszerül az ingatlan eladására.

Az energiaárak elszállásának félelme elmúlóban van, hiszen az árak visszatértek egy korábbi alacsonyabb szintre. (Nyilván nincs garancia, hogy így is marad…) Ez számos családnak adhat nyugalmat, arról nem is beszélve, hogy a kormány a gáz szolgáltatás díjának emelését végül mégsem vezeti be idén télen.

Úgy érzem, hogy az emberek félelme és bizonytalanság érzése valamelyest mérséklődött az elmúlt őszhöz képest. A borús jövőkép feltehetően a többségben még mindig megvan, de már elfogadta, és talán kidolgozta a tervet a kezelésére.

Ingatlanpiac

A fenti környezetet figyelembe véve én úgy látom, hogy az év utolsó hónapjaiban látott trend fog folytatódni, vagyis az elmúlt években megszokottól eltérően kevesebb érdeklődő lesz (de lesz), és hosszabb lesz az értékesítési idő. Az árcsökkenésre spekulálók és az óvatosak még az elején kivárnak, de közülük sokan a partvonalon állnak és várják a jó beszállási pontokat. Várakozásom szerint az árak továbbra is valamelyest mérséklődni fognak az év első hónapjaiban azoknak köszönhetően, akik valóban el szeretnék adni az ingatlanjukat. Azt követő időszak áraira nem merek most spekulációkat mondani, mert a következő hónapok változásának függvénye lesz.

A nagy kiárusítási akciókban reménykedőket viszont biztosan el kell kedvetlenítenem, mert komoly és tömeges áresésre nem számítok. (Ha csak nem történik valami extrém dolog.) Nyilván egyedi élethelyzetek változatlanul lesznek, ám egyre kevesebb olyan tényező látszik, ami nagyon sok embert kedvezőtlenül érintene annyira, hogy – egy kis túlzással – bármi áron el akarja adni az ingatlanát.

Két komoly versenyző volt, de a kormány mindkettőt kivette a számításból. Az egyik a potenciálisan megugró kamatlábak és törlesztők lettek volna a most lejáró kamatperiódusú hiteleknél, amik a kamatstop rendelet értelmében lényegesen kisebb változást fognak megélni, így nem várok jelentős hatást.

A másik a megugró energiaárak lettek volna, amit a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán főleg az energiahatékonytalan, elavult épületek tulajdonosait érinthette volna kedvezőtlenül. Az egyelőre enyhe tél, valamint a kormány döntése, miszerint a gáz ára mégsem változik azonban várhatóan kisebb motivációt fog jelenteni az eladásoknál. Ha mégis az eladás mellett döntenek ezek a tulajdonosok, úgy nem adnak a várakozásoknak megfelelő árkedvezményt, hiszen nem fájt nekik annyira ez a tél…

További árstabilizáló tényező a megmaradó babaváró hitel és a falusi csok, melyek segítik a vevői oldalt a finanszírozásban.

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

Tanácsaim eladóknak

2023 a jelenlegi várakozások szerint a vevők éve lesz. Hogy ez mit jelent a mindennapi életben?

Például végképp elengedhetetlenül fontos az ingatlan előnyös megmutatása a hirdetésekben, hiszen verseny van a kevés érdeklődő figyelméért: csak akkor fog telefonálni, ha 1. észreveszi az ingatlant a számtalan hirdetés között 2. megtetszik neki annyira, hogy meg szeretné nézni vagy kérdés merült fel benne, és telefonál. Nyilván ez eddig is így volt, de most felerősödött a verseny a hirdetések és eladók között. Ezért nagyon fontos, hogy felkészítsük az ingatlant eladásra (ahogy magunkat egy fontos randira), és kiváló, előnyöket bemutató képeket készítsünk róla. E mellett egy sok érzékszervre ható, praktikumokat, hasznokat bemutató szöveg is lendít a hirdetés vonzerején. Egy ilyen, profi hirdetés gyorsabban meghozza az érdeklődőket, akik lényegesen kevesebbet alkudnak, ha egyáltalán hagyod nekik. Sose feledd, hogy az érzékelt értékért fizetnek az emberek. Ha segítségre van szükséged a felkészítésben vagy a profi hirdetés elkészítésében, vedd fel velem a kapcsolatot, segítek.

A másik fontos kérdés az árazás lesz. Tudom, hogy él a fejedben egy ár, amit el szeretnél érni. De jó eséllyel a mai piac másmilyen. A tavalyi árak nem a jelenlegi piac árai… Igen, a szomszéd jókor adta el. Ha nem csak eladsz, hanem veszel is, akkor lásd a túloldalt, hogy vevőként is valószínűleg ugyanezzel, itt már a szemedben pozitív trenddel fogsz szembesülni. Kérlek, keress meg, ha szeretnél független véleményt kapni ingatlanod értékéről segítve a reális piaci árral az eladási folyamatodat, vagy annak ismeretével a döntéshozást.

Ha csak eladni szeretnél, akkor érdemes végig gondolni, hogy most miként tudjátok hasznosítani az ingatlant, ha nem adjátok el. Ti laktok benne? Esetleg bérbe adjátok? Csak állni hagyni kihasználatlanul, azt nem javaslom, mert várakozásaim szerint egy esetleg a fejetekben lévő magasabb ár 1-2 vagy a jelenlegi piachoz képesti túlárazásotok mértékétől függően akár még több év múlva ér el oda a piac. Addig viszont az ingatlanban lévő tőkéd nem dolgozik érted más befektetési lehetőségekben… Érdemes végig gondolni és számolni a két utat, mert az érzésből meghozott döntéshez képest egészen más kép is kirajzolódhat.

Tanácsaim vevőknek

A legfontosabb tanácsom, hogy ne várj a piac aljára. Ha arra vársz, akkor jó eséllyel sosem szállsz be, és le- vagy inkább kimaradsz. Emellett a beszállásra várakozó pénzed nem dolgozik neked, amíg csak várja, hogy befektesd végre. Kérlek, hidd el, 5 éves vagy hosszabb távon valószínűleg mindegy lesz a különbség. 5 év alatti időtávban gondolkodást pedig nem szoktam tanácsolni ügyfeleimnek. Ha ilyen terveid vannak, akkor nem az ingatlan a megfelelő befektetés.

Ha saját magatoknak vásárolsz, akkor a szokásos tanácsom van, hogy először alaposan gondoljátok át, hogy pontosan mire van szükségetek, utána meg alaposan nézzétek meg a potenciálisan kiválasztásra kerülő ingatlant, hogy tudjátok, pontosan mit választotok, mire számíthattok.

Ha felújításban gondolkodtok, akkor várakozásom szerint javulni fog a helyzet szakember találás terén, mivel kivezetésre került az otthonfelújítási támogatás, valamint nagyon sokan az anyagárak emelkedését látva, már 2022-ben letudták a felújításukat. Ennek megfelelően valószínűleg könnyebb lesz szakembert találni. Az építőanyag árak tavaly lendületes nőttek, és nem lepne meg, ha idén is – a korábbihoz képest alacsonyabb mértékben – árnövekedést látunk majd.

Ha úgy érzed, érzitek, hogy jó lenne valakivel átbeszélni, pontosítani, hogy mire is van szükségetek, elakadtatok valahol a folyamatban, vagy szeretnétek a kiszemelt ingatlanra egy független értékvéleményt kérni, akkor kérlek, keressetek meg, meghozom nektek a válaszokat és azzal a nyugalmat az egyéni coaching folyamatotokban.

Összefoglalóan

Arra számítok, hogy 2023-ban sem egy unalmas és tipikus évet fogunk megtapasztalni. Összességében kevesebb adásvételre számítok. Várakozásom szerint mind a vevői, mind az eladói oldal tudatosabbá válik majd, megfontoltabban és felkészültebben hoz majd döntéseket, melyekhez készülő kurzusaimmal is hozzájárulok. Iratkozz fel fentebb a hírlevelemre,  hogy hírt kapj a kurzusokról és azok indulásáról.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük