Ingatlan és pszichológia, avagy miként befolyásolnak az érzéseink és mit tehetünk /tegyünk ezzel
Ingatlanos tudás

A pénz pszichológiája könyv ingatlanos szemszögből

Olvasási idő: 4 perc

Amikor az ingatlanról döntünk, függetlenül attól, hogy eladunk vagy veszünk, egy fontos anyagi döntést is hozunk. Sokszor a teljes vagyonunkról vagy akár annak többszöröséről. Igen, jó a gondolatod: nagyon nem vagyunk közömbösek. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy szeretnénk racionálisak lenni, ám a legprofibb befektetőkön kívül mindenkit befolyásolnak az érzései.

Többek között a pénzhez fűződő érzései, tapasztalatai. Mivel erősen kihatnak az ingatlanos tranzakcióra, ezért kerestem egy könyvet, ami segít tisztábban látni. Így találtam rá Morgan Housel A pénz pszichológiája könyvre, ami bár befektetési fókusszal íródott, számos pontja az ingatlanok világára is érvényes.

Az alábbi cikkben összefoglaltam a számomra legtöbbet adó pontokat.

(Korábbi könyvajánlómat is szívesen elolvasnád? Ezt megelőzően Nemes Roland Hogyan csináljunk pénzt az ingatlanból? könyve volt a reflektorfényben, amit ajánlok neked, ha ingatlanbefektetésben gondolkodsz.)

1. „Senki sem őrült”

Mondhatni az egyik alaptétele a munkámnak. Bár az én szemszögemből fura világlátásokkal, értékrendekkel találkoztam már ügyfelek és érdeklődők részéről, elfogadással fordultam feléjük. Mert valahol a legvadabb is megalapozottsággal bír: a korábbi tapasztalatok, nevelés, értékrend, aktuális érzelmi állapot mind ott van. Ami által mindenki egyedi elképzelésekkel bír a világról, annak működéséről. Így a teljesen más életút – természetesen – egy teljesen más nézőpontot eredményez.

Egyik kedvenc mondatom a könyvből: „Minden (…) döntés, amit valaki meghoz, abban a pillanatban értelmesnek tűnik számára.” Kérlek, te is így állj hozzá embertársaidhoz. Számos bosszúságot, idegeskedést, no meg konfliktust meg tudsz magadnak spórolni. (Ezzel nem azt mondom, hogy hajolj meg az akarata előtt, inkább azt, hogy próbáld megérteni a gondolatai mögötti tapasztalatot, érzelmet. Sokkal előbb juttok közös nevezőre ezzel a hozzáállással tapasztalatom szerint.)

2. „Az ember az autóban paradoxon”

Amikor egy drága autót meglátsz, esetleg neked is eszedbe jut, hogy milyen menő lehet ezzel járni, hogy mennyire csodálnának téged mások. Ám, ahogy te is a kocsit nézed, úgy mások is. A sofőr senkit sem érdekel…

Az ingatlanok terén is könnyen belecsúszunk a versengésbe, hogy tartani tudjuk a látszatot, elmondhassuk, hogy milyen színvonalas környéken lakunk, netán villogjunk a barátoknak, amikor eljönnek hozzánk vendégségbe…

De ennek a túlvállalásnak óriási ára van (többnyire): nagy (és nyomasztó) hitel, magas havi törlesztőrészlet, sőt magas rezsiköltség. És most kérlek, ne a luxus villákra gondolj: mindenki a maga szintjén, lehetőségeihez mérten tudja túlvállalni magát. Ami egészen addig működőképes(nek tűnik), amíg nem jön valami probléma… és az egész elborul.

Megéri az a néhány hónap, év ezt az árat?

Tetszik? Akkor légy rendszeres olvasóm. Iratkozz fel hírlevelemre!

3. Észszerű > racionális

A szerző ebben a részben emlékeztetőt ad, hogy „nem Excel tábla vagy, hanem ember. Egy elfuserált, érzelmes lény.” Mit ért ez alatt? Röviden azt, hogy ne is próbálj meg hideg racionálisan pénzügyi döntést meghozni. Jó eséllyel amúgy sem fog menni…

Ugye, ha racionálisan döntünk, akkor szín tisztán csak a tényekre támaszkodunk. Háááát, igazából nem túl életszerű ez az eljárás ingatlanoknál (sem)… Hiszen ott van a család kívánsága, az érzéseink a környékkel, ingatlannal kapcsolatban, vagy éppen a szégyenérzet elkerülése, hogy „mit szólnak majd mások” a döntésünkhöz. Észszerű (és életszerű) mindezek figyelembevételével meghozni a döntésünket.

Már többször elcsodálkoztam, hogy magát profi befektetőnek mondónál is ezt figyeltem meg: hiába adtam a számokat, támasztottam alá, hogy valamely kevésbé szexy lehetőség sokkal jobb hozamot tud, ő bizony azt nem választja. Érzésem szerint azért, mert az „nem méltó hozzá”, szégyent hozna, és egyáltalán nem lehetne vele büszkélkedni.

4. Változol

Te is és az élethelyzeted is. Igen, az ingatlannal hosszú távra tervezünk, ám bőven vannak azért itt is változások – még ha évtizedes léptékben is. Ami fiatalon csodás volt, idősebben nem. Ami családdal fantasztikus volt, később teher lehet. Ráadásul lehet, hogy már más fontos, más érdekel, más helyekhez szeretnél közelebb lakni.

Ám Magyarországon nagyon erősen kötődünk az ingatlanhoz. Ezt klasszikusan megfigyelhető azon pároknál, akiknél már kirepültek a gyerekek, mégis ragaszkodnak a családi fészekhez. Annak ellenére, hogy terhükre van sok szempontból: magas a rezsi, egyre nagyobb macera rendben tartani, csak kergetik egymást az üres házban, és egyre nehezebb lépcsőzni. Tudom, tudom: „de ha jönnek a gyerekek”. De megéri azért a néhány napért egész évben vinni a terhet?

Arra bátorítalak, hogy fogadd el, hogy változol te is, az élethelyzeted is. Biztos vagyok benne, hogy van jó megoldás. Ha úgy érzed, egyedül nem találod meg, kérlek, jelentkezz be egy egyéni coaching alkalomra, együtt kitaláljuk!

5. „Te és én”

Másik kedvenc témám: amikor olyantól kapunk tanácsot (és rosszabb esetben fogadjuk el), aki teljesen más élethelyzetben van, más tapasztalatokkal bír.

Mások, általában abszolút jóindulatból, segíteni próbálnak ilyenformán. Azonban sok esetben csak az összezavarásra jók az ilyen mondatok. Hiszen sok esetben nem is mennek bele abba, hogy te ténylegesen miben vagy, mit szeretnél, mi az elképzelésed és a jövőbeni célod.

Kérlek, fenntartásokkal fogadd ezeket a „tanácsokat”. Általában ezek a mondatok – bár neked címzik – nem neked szólnak. Sokkal többet mesélnek a tanácsot adóról, és sok esetben az ő megerősítésüket szolgálja. Egy független, empatikus fél, aki bele tud helyezkedni a te szemszögedbe tud sokat segíteni: ám nem a kijelentéseivel, hanem a kérdéseivel.

Összefoglaló

Ezekből a kiragadott példákból is jól látható, hogy a pénzzel kapcsolatos döntéseinket áthatják az érzéseink. Időnként komoly nehézséget okozva, hiszen könnyű egyikbe-másikba teljesen belegabalyodni.

Ha úgy érzed, te is így jártál az ingatlanos ügyeddel kapcsolatban, és úgy érzed, ebből már elég és szeretnél nem csak kikerülni, de továbblépni, akkor szeretettel várlak egy egyéni coaching alkalomra. Itt együtt kibogozzuk a szálakat, illetve megtaláljuk az utat a vágyott jövőd felé.

Kíváncsi vagy, hogy milyen egy ilyen coaching alkalom? Ha igen a válaszod, akkor kérlek, olvasd el a korábban írt esettanulmányomat, ahol a nyitó kérdés az volt, hogy „Bukjam be inkább a foglalót?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük